Slovensko trápia povodne, v pohotovosti je takmer 100 kusov techniky

NETKY.SK • 22 Jún 2020, 11:26 • 2 min
Slovensko trápia povodne, v pohotovosti je takmer 100 kusov techniky

BRATISLAVA -

slovakia

left justify in out

Vodohospodári sú v pohotovosti

Za uplynulý víkend bolo pre povodne v teréne viac ako 180 vodohospodárov, 95 kusov ťažkej techniky, tritisíc vriec s pieskom a použilo sa 5 500 ton lomového kameňa na spevnenie brehov. Informoval o tom hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák. Priblížil, že vodohospodári cez víkend pracovali na bezprostredných zabezpečovacích prácach, odstraňovaní nánosov a zátarás z korýt vodných tokov a stabilizácii poškodených a odplavených brehov.

 

img

 

Vodné toky v okolí ornej pôdy
Bocák poukázal na to, že vzhľadom na zvýšené vodné stavy na niektorých vodných tokoch nebolo možné určiť presný rozsah povodňových škôd a rozsah zabezpečovacích prác správcu toku. Znižovaniu povodňových prietokov sa darí najmä pre vodné stavby, ktoré zachytávajú a zbierajú vodu z výdatných zrážok. Poznamenal tiež, že by bolo vhodné zamerať sa komplexne na vhodnejšie užívanie krajiny, a to hlavne na čoraz viac a bližšie k vodným tokom urbanizované územia, poľnohospodárske a lesné pozemky.

 

img

 

Vode vytvára cestu sám človek 

Splachy pôdy z polí, ktoré sa dostanú do vodných tokov, spôsobujú podľa Bocáka, že sa korytá zanesú a vytvoria lokálne záplavy. "No v posledných dňoch sme mohli na viacerých miestach pozorovať, že dažďová voda z polí sa liala ulicami a spôsobila lokálne záplavy bez toho, aby bol potok vybrežený," priblížil. Dodal, že aj odlesňovanie územia má za následok stečenie vody do zastavaných oblastí.

 

Kritické oblasti

Najkritickejšia situácia pretrváva v obci Pichne, Krajná Poľana na toku Ladomírka a opakovane na toku Svinka v obci Bertotovce, v obciach Žipov, Nechválová Polianka, Zubné a Kvačany, kde je vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA). Bocák približuje, že druhý stupeň platí pre 17 obcí na východnom Slovensku a v mestách Hanušovce nad Topľou, Podolínec a Snina.

 

img


Na Hrone, Ipli, Slanej a Rimave prevláda ustálenosť až mierny pokles vodných hladín. "K šiestej hodine sú obcami vyhlásené druhý SPA na toku Suchý jarok v Očovej, Pílanský a Čierny potok v obci Píla, Vôdka a Hutná v Ľubietovej, Slatinský a Rybný potok vo Zvolenskej Slatine, potok Litava vobci Litava," priblížil Bocák. Dodáva, že druhý stupeň je vyhlásený aj pre obec Vigľáš, Podzámčok, Bzovská Lehôtka a Dudince. Tretí stupeň je vyhlásený na toku Neresnica a z vôd z povrchového odtoku v obci Dobrá Niva.

 

Severné a západné Slovensko
Platia tu výstrahy tretieho stupňa pred povodňovými aktivitami. Druhý stupeň evidujú v obci Sípkové na vodnom toku Sípkovec, vo Valašskej Belej na bezmennom prítoku Nitrice, v meste Žilina na vodných tokoch Všivák a Vraní potok a v Oravskom Veselom na potoku Lopatov. V súčasnosti je situácia na povodňou zasiahnutých tokoch stabilizovaná.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies