Slovensko trápi silný vietor a husté sneženie: Značne komplikuje dopravu

NETKY.SK • 1 December 2016, 08:51 • 2 min
Slovensko trápi silný vietor a husté sneženie: Značne komplikuje dopravu

BRATISLAVA - Silný vietor, sneženie i tvorba snehových závejov môžu dnes potrápiť Slovensko. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy 1. a 2. stupňa.

slovakia

left justify in out

Meteorológovia varujú pred silným vetrom, ktorý krátkodobo v nárazoch dosiahne rýchlosť 60 až 85, na horách do 115 kilometrov za hodinu. V polohách nad 1500 metrov v horách stredného a severného Slovenska sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 115 až 140 kilometrov za hodinu.

 

img

 

SHMÚ upozorňuje aj na sneženie. Pre okresy Púchov, Považská Bystrica, Martin, Ružomberok, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Brezno a Poprad vydal výstrahu 1. stupňa. Meteorológovia tu očakávajú sneženie, pri ktorom spadne 25 až 40 centimetrov nového snehu. Pre okresy Liptovský Mikuláš, Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Kysucké Nové Mesto, Bytča a Čadca platí výstraha 2. stupňa. SHMÚ predpokladá výskyt sneženia, pri ktorom spadne 40-60 centimetrov nového snehu.

 

img

 

SHMÚ taktiež varuje pred tvorbou snehových jazykov a závejov.

 

img

 

Dopravná situácia (zdroj: Stellacentrum):

Vplyvom nízkych teplôt sa na cestách s vlhkých až mokrým povrchom môže vytvárať poľadovica! 

Neupravené cesty:
• medzi Malackami a Studienkou, 
• medzi Sobotišťom a Myjavou, 
• medzi Krásnom nad Kysucou a Oravskou Lesnou, 
• medzi Martinom a Kraľovanmi, 
• na Šturci, 
• medzi Bardejovom a Svidníkom, 
• medzi Svidníkom a Vyšným Komárnikom, 
• medzi Michalovcami a Humenným a 
• medzi Humenným a Medzilaborcami. 

Horské priechody: 
Väčšina sledovaných horských priechodov je zjazdná, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem horských priechodov Šútovce, Podspády, Veľké Pole, Cukmantel, Makov, Príslop, Vyšehrad, Javorník, Branisko, Fačkov, Šturec, Čertovica, Skýcov a Homôlka, kde sa na vozovkách nachádza miestami čerstvý až utlačený sneh do 2 cm. 

Kremnické Bane, sú kvôli podmytej vozovke neprejazdné, obchádzka iba pre vozidlá s hmotnosťou do 3,5 tony je možná cez obec Krahule. 

Pre vozidlá nad 10 m je uzatvorený horský priechod Šútovce a úsek cesty I. triedy č. 64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom. 

Cesta II. triedy č. 576 cez Herlianske sedlo je v zimnom období neudržiavaná. 

 

Počasie skomplikovalo dopravu na Pezinskej Babe

Zasnežená a zľadovatená cesta spôsobila komplikácie na Pezinskej Babe, tvoria sa tu kolóny. Ako informovala agentúru SITA bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková, dopravu tu riadia policajti. Vodičov vyzývajú, aby na cestách jazdili opatrnejšie a pomalšie, a dbali na dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti. 

 

V celom Žilinskom kraji sneží, na Makove sa šmýkajú kamióny

Všetky frekventované cesty v Žilinskom kraji sú aktuálne zjazdné, prejazd horskými priechodmi komplikujú šmýkajúce sa kamióny, aktuálne najmä na Makove a Fačkove. Cestári hlásia sneženie v celom kraji, teploty sa pohybujú od mínus štyroch stupňov na Liptove po mínus jeden v Žiline. S kašovitým snehom treba rátať na takmer všetkých cestách na Orave a Kysuciach. Centrálny dispečing Slovenskej správy ciest upozorňuje na kašovitý sneh do dvoch centimetrov aj na rýchlostnej ceste R3 medzi Tvrdošínom a Trstenou, na hlavných ťahoch z Čadce do Poľska a Česka aj na hlavnom oravskom ťahu do Poľska cez Podbiel. Cestári tiež upozorňujú, že pri prejazde horskými priechodmi sú potrebné zimné pneumatiky. 

 

Pre nákladné autá s dĺžkou viac ako 12 metrov sú v Žilinskom kraji po celú zimu uzavreté horské priechody Semeteš, Rovná Hora, Huty a Príslop. Kamióny nad 7,5 tony nesmú v zime jazdiť po ceste z Novej Bystrice do Oravskej Lesnej ani cez Rovnú Horu medzi Terchovou a Zázrivou. Po celú zimu je pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzatvorená aj cesta I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom. 

 

Predpoveď počasia na štvrtok:

Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach sneženie, na severe aj výdatnejšie. V priebehu dňa na juhu v polohách do cca 500 m prevažne dážď alebo dážď so snehom. Denná teplota -1 až +6 st. Západný až severozápadný vietor do 30 km/h, miestami v nárazoch  do 55 km/h. Na horách búrlivý vietor až víchrica.

 

Piatok:

V noci oblačno až zamračené. Na mnohých miestach sneženie alebo dážď so snehom, v polohách do 500 m väčšinou dážď. Ojedinele poľadovica. Ojedinele, najmä na severe, aj intenzívne zrážky. Cez deň prechod k premenlivej, v južnej polovici postupne zmenšenej,

oblačnosti a tu ubúdanie zrážok. V polohách nad 500 m tvorba snehových jazykov a závejov. Najnižšia nočná teplota 2 až -3, na juhozápade okolo 4 st. Najvyššia denná teplota 2 až 7, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši okolo 1 st. Západný až severozápadný vietor 5 až 12 m/s, miestami okolo 15 m/s (20 až 45, 55 km/h) a v nárazoch 20 až 27 m/s (70 až 95 km/h). Na východe spočiatku prevažne slabý vietor. Na horách búrlivý vietor až mohutná víchrica. Popoludní bude vietor slabnúť.

 

Sobota:

Premenlivá, na severe prevažne veľká oblačnosť a tu miestami, inde ojedinele snehové prehánky alebo sneženie. Ojedinele tvorba snehových jazykov. Najnižšia nočná teplota -2 až -7 st. Najvyššia denná teplota 0 až 4, na severe -4 až 0 st. Prevažne severozápadný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), miestami v nárazoch okolo 14 m/s (50 km/h). Vietor bude postupne slabnúť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies