Slovensko trápi dlhodobá nezamestnanosť aj export pracovnej sily

NETKY.SK • 3 December 2015, 14:59 • 2 min
Slovensko trápi dlhodobá nezamestnanosť aj export pracovnej sily

BRATISLAVA – Slovensko má v rámci Európskej únie najnižšiu mieru zamestnanosti ľudí s nízkym vzdelaním.

slovakia

left justify in out

Nevie integrovať a aktivizovať ľudí najmä so základným a neúplným stredným vzdelaním. Problémom je aj export pracovnej sily, ktorú SR nevie integrovať na domácom pracovnom trhu, keďže okolo 140.000 Slovákov pracuje krátkodobo, menej než 12 mesiacov v zahraničí. Ide väčšinou o ľudí s vyššou kvalifikáciou. Skonštatovala to na dnešnej konferencii Ekonomického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) vedúca prognostického tímu Martina Lubyová. Nepriaznivé predpovede autorov projektu Prognóza budúceho vývoja a analýza vplyvu politík sú aj pri postupnom oživovaní ekonomiky, čo spôsobí na slovenskom pracovnom trhu nedostatok kvalifikovaných pracovných síl.

 

"Čoraz viac limitujúcim faktorom bude ponuka. Znamená to, že oživenie ekonomiky, ktoré v súčasnosti nastalo, by malo pokračovať a na slovenskom trhu práce nebude dostatočný počet pracovných síl. Takže časom budeme musieť siahnuť aj k nejakým štrukturálnym opatreniam," skonštatovala pre TASR Lubyová, podľa ktorej bude potrebné aktivizovať najmä tých, ktorí sa nevedia zamestnať, keďže majú kvalifikáciu, ktorá na trhu práce nie je potrebná. Sociálne podniky by túto situáciu mohli podľa Lubyovej zmeniť. "Do budúcnosti hnacou silou trhu práce však musí byť ekonomika, nie intervencie. Našťastie previs ponuky sa do budúcnosti zredukuje a čoraz viac ľudí sa dokáže zapojiť. Ale zase intervencie sa budú musieť zamerať na to, aby sa zladil štrukturálny nesúlad. V súčasnosti je najväčší štrukturálny nesúlad v oblasti vzdelávania, hlavne u ľudí s nízkym vzdelaním," zdôraznila šéfka prognostického tímu.

 

S dlhodobou nezamestnanosťou sú spojené aj problémy s etnickými skupinami. Počet rómskej populácie, ktorá má v súčasnosti 400.000 ľudí, sa bude podľa prognóz zvyšovať a stúpne na 700.000.

 

"Musíme počítať, že v tejto skupine pribudne 300.000 ľudí a tí sa dostanú na trh práce. Už dnes ide o problémovú skupinu, ktorú na trhu práce nevieme integrovať," skonštatovala Lubyová. Pokiaľ sa neprijmú nejaké masové intervencie v tejto oblasti, situácia sa podľa nej výrazne skomplikuje. Zvládnuť by to mohol nielen systém formálneho vzdelávania na školách, ale aj systém celoživotného vzdelávania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies