Slovensko stiahne do konca roka svojich vojakov z misie KFOR v Kosove

NETKY.SK • 26 Október 2010, 12:12 • 2 min
Slovensko stiahne do konca roka svojich vojakov z misie KFOR v Kosove

Slovensko stiahne do konca roka svojich vojakov z misie KFOR v Kosove - Politika Slovensko stiahne svojich vojakov z misie KFOR v Kosove do konca roka. Národná rada SR totiž dnes súhlasila s návrhom na ukončenie pôsobenia príslušníkov Ozbrojených síl SR v

slovakia

left justify in out

img

Slovensko stiahne svojich vojakov z misie KFOR v Kosove do konca roka. Národná rada SR totiž dnes súhlasila s návrhom na ukončenie pôsobenia príslušníkov Ozbrojených síl SR v tejto vojenskej operácii. Slovensko však bude aj po stiahnutí svojich ozbrojených síl pokračovať v plnení úloh medzinárodného krízového manažmentu v regióne západného Balkánu.
      V súčasnosti SR prispieva do operácie NATO v Kosove mechanizovanou rotou ozbrojených síl, ktorá je začlenená do zoskupenia mnohonárodnej brigády Stred. Slovenská jednotka vykonáva pravidelné monitorovanie priestorov a objektov miestneho obyvateľstva formou patrolovania, zabezpečuje lokálnu infraštruktúru či postupný a bezpečný návrat utečencov a nepretržitú ochranu srbskej minority. Rota tiež poskytuje pomoc humanitárnym organizáciám v ich aktivitách na území Kosova a vytvára podmienky na obnovu mierového spolužitia kosovských Srbov a Albáncov v operačnom priestore.
      Premiérka Iveta Radičová počas svojej septembrovej návštevy Kosova vylúčila, že by za stiahnutím slovenskej jednotky bol fakt, že SR neuznala nezávislosť Kosova.
      "Slovenská republika podpísala svoj pôvodný kontrakt do jesene tohto roka. Takže dostáli sme svojich záväzkov," povedala. Samotný odsun bude postupný. "Je presný rozpis postupného odchodu našej jednotky. A je naplánovaný v takých skupinách a etapách, aby sme zvládli lietadlové presuny a tiež automobilové, pretože tu máme aj techniku," spresnila Radičová.
      Ozbrojené sily SR pôsobia v operácii Severoatlantickej aliancie KFOR od 7. septembra 1999. Spočiatku prostredníctvom ženijnej jednotky v počte 40 vojakov v rámci rakúskeho práporu AUSCON/KFOR. Od februára 2002 pôsobí na základe dohody medzi slovenským a českým ministerstvom obrany v operácii KFOR mechanizovaná rota Ozbrojených síl SR na spoločnej základni Šajkovac. SR má pre túto misiu Národnou radou SR schválený mandát v počte 140 vojakov. Rovnaký počet ich je v operácii reálne nasadených.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies