Slovensko stále registruje záujem investorov

NETKY.SK • 28 December 2018, 11:30 • 2 min
Slovensko stále registruje záujem investorov

BRATISLAVA - Slovensko stále registruje silný záujem investorov. Aktuálne je rozpracovaných asi 70 projektov v hodnote 2,7 miliardy eur a s potenciálom 24.000 nových pracovných miest. Polovica z nich sa týka najmenej rozvinutých okresov (NRO). Na východ Slovenska by mohlo smerovať až 44 projektov. Rokuje sa aj o investíciách veľkého rozsahu, ale aj o investíciách s výskumom a vývojom.

slovakia

left justify in out

V roku 2018 uzatvorila Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) spolu s MH SR 34 investičných projektov, ktorých realizácia má potenciál vytvoriť asi 4800 nových pracovných miest a sumárna výška investícií by mala dosiahnuť skoro 350 miliónov eur.

 

"Až v 19 prípadoch išlo o zriadenie nových prevádzok a v 15 prípadoch o expanzné projekty," spresnil minister hospodárstva SR Peter Žiga.

 

Okrem toho investície spravidla podľa neho vyvolajú aj nepriame investície a nepriamu tvorbu pracovných miest. V automobilovom priemysle je tento pomer dokonca až jedna k piatim a viac.

 

 

img

 

V okresoch východného Slovenska agentúra SARIO a MH SR úspešne ukončili v tomto roku 11 investičných projektov (z toho až 8 v NRO), v okresoch stredného Slovenska 15. Na východ a stred Slovenska teda smeruje 76,5 % podporených projektov. Uzavreté investície majú výrazný exportný potenciál, keďže značná časť produkcie a služieb sa bude vyvážať, respektíve poskytovať najmä mimo územia SR. 

Začiatkom tohto roka sa podarilo v parlamente presadiť dôležitý nový zákon o regionálnej investičnej pomoci.

 

"Nanovo sme nastavili filozofiu investičnej pomoci tak, aby sme mali v rukách legislatívny nástroj, ktorý nám pomôže pri znižovaní regionálnych rozdielov a smerovaní investičnej pomoci, predovšetkým do najmenej rozvinutých okresov na stredom a východnom Slovensku. Týmto zákonom sme súčasne definitívne ukončili obdobie tzv. montážnej dielne a sústredili sa na budovanie modernej ekonomiky s vysokou pridanou hodnotou," vyjadril sa minister Žiga.

 

Úspechom je podľa neho aj príchod spoločnosti Mubea do jedného z najmenej rozvinutých okresov - Kežmarku. Táto nemecká spoločnosť je jedným zo svetových lídrov vo výrobe vysoko výkonných pružín a ďalších produktov pre automobilový priemysel. Na Slovensku chce preinvestovať vyše 50 miliónov eur a vytvoriť 500 nových pracovných miest.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies