Slovensko stále patrí medzi krajiny s najmenšou inovačnou výkonnosťou

NETKY.SK • 13 Október 2013, 13:29 • 2 min
Slovensko stále patrí medzi krajiny s najmenšou inovačnou výkonnosťou

BRATISLAVA - Problémom podľa ministerstva hospodárstva zostáva aj pretrvávajúca slabá úroveň účinnej spolupráce vedecko-výskumného, školského a hospodárskeho potenciálu.

slovakia

left justify in out

Slovensko v medzinárodnom porovnaní stále patrí medzi krajiny s najmenšou inovačnou výkonnosťou, hlboko pod priemerom krajín EÚ. Vyplýva to zo Správy o plnení opatrení Inovačnej stratégie a inovačnej politiky v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva (MH) SR za rok 2012 a 1. štvrťrok 2013, ktorú na svojej stredajšej (16. 10.) schôdzi má prerokovať vláda SR.

"Spomedzi 27 krajín EÚ sme z hľadiska inovačnej výkonnosti charakterizovanej indexom IUS (Innovation Union Scoreboard) až na 20. mieste - oproti roku 2011 však prišlo vlani k zlepšeniu o 2 miesta," spresnil v správe rezort hospodárstva.

Podľa MH SR však Slovensko dlhodobo zaostáva v intenzite inovačných aktivít na úrovni podnikov, vo výdavkoch na projekty výskumu, vývoja a inovácií, ktorých realizačné výstupy končia v praxi, v technologickom transfere, vo využívaní kooperačného potenciálu, v patentovej aktivite, v spolupráci výskumu s priemyslom, vo využití rizikového kapitálu, ale aj v rade aspektov podmieňujúcich efektívne využívanie ľudských zdrojov.

"Jednou z hlavných príčin, okrem iných, sú dlhodobo nízke výdavky verejného i súkromného sektora na výskum a vývoj. V roku 2012 bol priemer výdavkov krajín EÚ 27 na úrovni 2,02 % HDP, v SR to je len 0,68 % HDP, pričom verejné prostriedky predstavujú 60 % z celkových výdavkov investovaných do vedy a výskumu," upozornilo MH SR.

Problémom podľa ministerstva hospodárstva zostáva aj pretrvávajúca slabá úroveň účinnej spolupráce vedecko-výskumného, školského a hospodárskeho potenciálu na rozvoji a raste konkurenčnej schopnosti priemyselnej základne, v spojení s tvorbou konkurencieschopných inovatívnych produktov, technológií a služieb.

"V štruktúre produkcie slovenského priemyslu evidujeme nízky podiel výroby s vysokým podielom pridanej hodnoty, nízky podiel inovovaných výrobkov a nízky podiel exportu vlastných high-tech výrobkov. Medzi slabiny patrí tiež pomalý prechod od materiálovo náročnej výroby k odborom využívajúcim nové moderné technológie," dodalo MH SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona