Slovensko sprísni režim na hraniciach, Remišová nevylúčila zavedenie štátnej karantény

NETKY.SK • 10 Február 2021, 12:52 • 2 min
Slovensko sprísni režim na hraniciach, Remišová nevylúčila zavedenie štátnej karantény

BRATISLAVA - Minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) je za sprísnený režim na hraniciach. Podobne to vnímajú aj jeho kolegovia z koalície.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Povedal to pred dnešným rokovaním vlády. Dodal, že si tiež vie predstaviť, že by Slovensko zaviedlo takzvaný „empty heaven” (prázdne nebo) v prípade, že by sa hranice uzavreli.

 

Doplnil, že od začiatku januára pristálo na Slovensku rádovo päťtisíc ľudí z Anglicka. Domnieva sa, že o všetkých týchto cestujúcich majú k dispozícii dáta.

 

img

 

Režim na hraniciach sprísnili aj naši susedia
Štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus (SaS) v tejto súvislosti uviedol, že susedné krajiny sprísnili podmienky na hraniciach.

 

„Možno aj z tohto dôvodu je otázkou samo o sebe, či má zmysel, aby sme aj my sprísňovali v opačnom smere, pretože mobilita je znížená na absolútne minimum," povedal Klus.

 

Do Rakúska sa v zásade nedá vycestovať pokiaľ osoba nemá potvrdenie o výnimke a aj pri výnimke je potrebné sa registrovať a testovať.

 

„Takže je tu otázka, či k takémuto kroku máme pristúpiť aj my, a ak áno, je potrebné zvážiť vykonateľnosť takého rozhodnutia," pripomenul štátny tajomník.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ako budeme cestovať na dovolenky do zahraničia? Klus predstavil predbežný plán

 

Sulík presadzuje sfunkčnenie mobilnej aplikácie

Z sprísnenie režimu na hraniciach je aj podpredseda vlády SR a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý označil tento krok za rozumný vzhľadom na epidemiologickú situáci.

 

Súhlasí s odôvodnením, že si to vyžaduje epidemiologická situácia a hrozby šírenia nových mutácií SARS-CoV-2, ktoré sú rezistentnejšie voči vakcínam

 

img

 

„Mali by sme nájsť rozumný vykonateľný režim kontroly testov na hraniciach," povedal vicepremiér. Tiež poznamenal, že voľnejší režim na hraniciach sa podpísal pod šírenie druhej vlny pandémie i britskej mutácie.

 

Presadzuje sfunkčnenie mobilnej aplikácie, ktorý by pomohol monitorovať ľudí, či neporušujú domácu karanténu. 

 

„Nemôžeme sa zmieriť s tým, že ju nemáme, jednoducho ju musíme mať," doplnil Sulík.

 

Prečítajte si viac: Pendleri pozor! Dostať sa do Rakúska bude ešte väčší oriešok ako doteraz

 

Návrh podporuje aj stana Za ľudí

Ako povedala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí), sprísnenie režimu na hraniciach navrhovali už na pandemickej komisii, keď sa schvaľoval covid automat.

 

Zároveň sa domnieva, že by mali platiť aj prísnejšie pravidlá pre ľudí z tretích krajín, ktorí na Slovensko prichádzajú. 

 

img

 

„Na vláde sa musíme zaoberať otázkou, či máme štátnu karanténu pripravenú. Ak by to bolo treba a ochránilo by to občanov Slovenskej republiky, tak v tom prípade by som bola za zavedenie štátnej karantény ako alternatívy k domácej karanténe," zdôraznila Remišová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies