Slovensko splnilo svoj záväzok, jednotka pre integráciu síl NATO má plnú spôsobilosť

NETKY.SK • 19 Máj 2017, 14:43 • 2 min
Slovensko splnilo svoj záväzok, jednotka pre integráciu síl NATO má plnú spôsobilosť

BRATISLAVA - Styčný tím pre integráciu síl NATO (NATO FORCE INTEGRATION UNIT – NFIU) dosiahol na Slovensku po ukončení certifikačného procesu plnú spôsobilosť. Jednotka, ktorá sídli vo vajnorských kasárňach v Bratislave, mala získať štatút certifikovanej NATO jednotky najneskôr do 1. júna, podarilo sa to skôr. Slovenská republika splnila ďalší zo záväzkov zo summitu vo Walese.

slovakia

left justify in out

Minister obrany Peter Gajdoš počas slávnostného nástupu v priestoroch NFIU pripomenul, že vybudovanie styčného tímu výrazne posilnilo našu bezpečnosť.

 

„Slovensko ako člen Aliancie plne vníma zásadné zmeny v súčasnom bezpečnostnom prostredí. Styčný tím NFIU s medzinárodným zastúpením je dôkazom, že kolektívna obrana je naša spoločná záležitosť. Úlohy sú stanovené jasne - zabezpečovať a koordinovať nasadenie spojeneckých síl v regióne, podpora kolektívnej obrany NATO v plánovacom procese a asistencia pri výcviku a cvičeniach,“ povedal.

 

Minister zároveň zdôraznil, že v žiadnom prípade nejde o základňu NATO, ako je to občas nesprávne interpretované. „Styčný tím bol po úspešnom hodnotení a certifikačnom cvičení deklarovaný národnými autoritami ako plne spôsobilý plniť stanovené úlohy pri zabezpečení a koordinácii rýchleho nasadenia spojeneckých síl a podporu kolektívnej obrany s cieľom zabezpečenia požadovanej reakcie-schopnosti NATO,“ vysvetlil veliteľ NFIU na Slovensku plukovník Jozef Zekucia.

Jednotka NFIU na Slovensku bola oficiálne aktivovaná 1. septembra 2016. Od tohto dátumu je pod velením Mnohonárodného zboru NATO Sever-východ Štetín. Počiatočnú spôsobilosť dosiahla k 1. januáru 2017.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies