Slovensko splnilo svoj záväzok, deficit znížilo pod 3 %

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 12:08 • 2 min
Slovensko splnilo svoj záväzok, deficit znížilo pod 3 %

BRATISLAVA - Schodok verejnej správy podľa jednotnej európskej metodiky dosiahol v roku 2013 úroveň 2,77 % hrubého domáceho produktu (HDP).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z návrhu štátneho záverečného účtu SR za minulý rok, ktorý dnes vzali na vedomie poslanci Národnej rady (NR) SR. "Schodok bol nižší oproti rozpočtovanej hodnote na rok 2013 o 0,17 % HDP a oproti roku 2012 bol nižší o 1,71 % HDP," uviedol v parlamente minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

 

Slovensko znížením schodku verejnej správy pod 3 % HDP v predpísanom termíne splnilo hlavnú podmienku ukončenia procedúry nadmerného deficitu v rámci európskych fiškálnych pravidiel. V rámci eurozóny dosiahlo vlani osem krajín vyšší schodok a 14 krajín vyšší dlh verejnej správy ako Slovenská republika.

 

Zníženie deficitu sa podľa záverečného účtu podarilo dosiahnuť napriek horšiemu ekonomickému vývoju oproti vývoju predpokladanému v rozpočte. "Rozpočet počítal s ekonomickým rastom na úrovni 2,1 %, avšak ekonomika rástla len tempom 0,9 %. Z tohto dôvodu boli v priebehu roka 2013 prijaté opatrenia s cieľom udržania schodku pod 3 % HDP," uvádza sa v záverečnom účte.

 

Dlh verejnej správy podľa európskej metodiky bol ku koncu minulého roka na úrovni 55,4 % HDP. Dlh verejnej správy sa tak medziročne zvýšil o 2,8 % HDP. "Hlavnými faktormi nárastu dlhu bol hotovostný schodok štátneho rozpočtu vo výške 2,8 % HDP, nárast záväzkov Slovenskej republiky vyplývajúcich z účasti na záchranných finančných mechanizmoch eurozóny vo výške 0,9 % HDP a presmerovanie časti dlhu novovytvorenej Agentúry pre núdzové zásoby ropy vo výške 0,6 % HDP," priblížil Kažimír.

 

Naopak, k poklesu verejného dlhu prispelo zníženie hotovostnej rezervy v rámci systému štátnej pokladnice o 0,6 % HDP. Rast nominálneho HDP prispel k medziročnému zníženiu podielu dlhu na HDP o 0,8 percentuálneho bodu.

 

Poslanci vzali na vedomie aj Stanovisko Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR k návrhu štátneho záverečného účtu. "Rast slovenskej ekonomiky sa v roku 2013 spomalil o 0,9 percentuálneho bodu na úroveň 0,9 % a bol štvrtým najvyšším ekonomickým rastom v rámci eurozóny, v čom sa premietol predovšetkým rýchlejší rast vývozu tovarov a služieb pred ich dovozom," skonštatoval NKÚ vo svojom stanovisku.

 

Kontrolný úrad tiež uviedol, že v oblasti príjmov štátneho rozpočtu bol hotovostný výnos z DPH ovplyvnený najmä prijatými opatreniami na boj proti daňovým únikom. "To viedlo k postupnému zvyšovaniu efektivity výberu DPH od začiatku roka 2013. V celom minulom roku bol zaznamenaný pokles nadmerných odpočtov a v druhej polovici roka začala rásť aj vlastná daňová povinnosť," uviedol NKÚ.

 

Vláda by však mala podľa úradu zlepšiť čerpanie eurofondov. "Vzhľadom na nepriaznivý stav využívania finančných prostriedkov zo záväzku Európskej únie považuje NKÚ za nevyhnutné mobilizovať všetky zložky zapojené do systému riadenia, financovania a kontroly," navrhol s tým, že by sa mal rozpracovať časový plán čerpania na nadchádzajúce dva roky, aby sa zabezpečilo maximálne využitie alokovaných prostriedkov.

 

Úrad tiež konštatoval, že kontrolou obcí a vyšších územných celkov zistil viaceré porušenia všeobecne záväzných právnych predpisov. "Boli zistené nedostatky poukazujúce na nesúlad so zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy, územnej samosprávy, o verejnom obstarávaní, o účtovníctve, či o majetku obcí. Zistené bolo aj porušenie zákona o slobodnom prístupe k informáciám a nedodržanie zákona o finančnej kontrole a vnútornom audite," upozornil NKÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies