Slovensko si pripomína národné povstanie, na jeho význam nemožno zabúdať

NETKY.SK • 28 August 2017, 14:56 • 2 min
Slovensko si pripomína národné povstanie, na jeho význam nemožno zabúdať

BRATISLAVA – Každý, kto prežil hrôzy a utrpenia vojny, má veľký strach, aby sa niečo podobné nezopakovalo. Pri dnešnom pietnom akte pripomínajúcom si v centre Bratislavy 73. výročie Slovenského národného povstania (SNP) to priznala Anna Bergerová, jedna z priamych účastníkov povstania.

slovakia

left justify in out

Zdôraznila preto aj, že je povinnosťou nezabúdať na históriu a s mladými ľuďmi hovoriť o tom, čo sa počas povstania a druhej svetovej vojny dialo a čo stálo za vypuknutím vojnového konfliktu. "Aby sa nenechali nikým a ničím zmanipulovať," upozornila. 

 

img

Jedna z priamych účastníkov povstania, Anna Bergerová

Foto: TASR

 

Ďalší z priamych aktérov slovenského protifašistického odboja Ján Chudík v tejto súvislosti poukázal na hrozbu, ktorej spoločnosť v súčasnosti čelí. "Ukazujú sa podobné javy ako v 30. rokoch minulého storočia. Je to veľké nebezpečenstvo," varoval.

 

Podpredseda Národnej rady SR Martin Glváč (Smer-SD), ktorý sa podobne ako premiér Robert Fico (Smer-SD) na pietnom akte osobne zúčastnil, súhlasí s tým, že je potrebné zabrániť tomu, aby sa význam a odkaz SNP zo slovenskej spoločnosti vytratil. "V dnešnej dobe je potrebné naopak zdôrazňovať, že SNP bolo medzníkom, kedy sme povedali, na ktorej strane barikády stojíme, že volíme mier, demokraciu a spoluprácu a tieto hodnoty chceme presadzovať aj po druhej svetovej vojne," pripomenul. Hodnoty, za ktoré SNP bojovalo, vníma Glváč aj ako súčasné záujmy, ku ktorým sa Slovensko hlási.

 

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo skonštatoval, že zabúdanie na takú kapitolu dejín ako SNP vedie k povrchnému vnímaniu skutočnosti a vytváraniu priestoru pre extrémizmus a spochybňovanie demokratických hodnôt. V celoeurópskom kontexte, v čase ozývania sa hlasov, hovoriacich o delení a vytváraní hraníc, je preto podľa neho potrebné sa vrátiť k spoločným koreňom, ku ktorým patrí aj boj proti fašismu. “Ak máme mať budúcnosť, tak potom budúcnosť bez hraníc, o spolupráci a so silným odkazom na históriu, v ktorej sme spoločne zápasili za mier, demokraciu a slobodu a kde aj SNP vo svojej svetovej histórii znamená svetlú kapitolu," povedal Frešo.

 

Na dnešnom pietnom akte si obete a hrdinov SNP uctili členovia vlády i Národnej rady SR, vence k pamätníku SNP položila Čestná stráž prezidenta SR, zástupcovia Ozbrojených síl SR, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, taktiež predstavitelia štátnych a verejných inštitúcií, samosprávy i zahraničných diplomatických zborov.

 

Spomienkové slávnosti, pripomínajúce výročie SNP, sú dnes na programe i v jednotlivých mestských častiach Bratislavy, rovnako tak i v mestách v okolí hlavného mesta, napríklad Stupave či Malackách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona