Slovensko si praje, aby sa členom Európskej únie stalo aj Srbsko

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 09:46 • 2 min
Slovensko si praje, aby sa členom Európskej únie stalo aj Srbsko

BRATISLAVA - Slovensko sa zasadzuje za čo najskoršie pokračovanie prístupových rokovaní o vstupe Srbska do Európskej únie (EÚ). Na návšteve Srbska to povedala štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Ingrid Brocková.

slovakia

left justify in out

V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie. Brocková v pondelok rokovala so štátnym tajomníkom srbského ministerstva zahraničných vecí Nemanjom Starovićom. Prijatá bola aj ministrom zahraničných vecí Srbska Nikolom Selakovićom.
 

img


Stretnutia boli zamerané na zhodnotenie bilaterálnej spolupráce a aktuálnych otázok súvisiacich s prístupovým procesom Srbska do EÚ. Hlavnou témou rokovania so srbskou ministerkou hospodárstva Andjelkou Atanasković bola príprava 10. zasadnutia Medzivládnej zmiešanej komisie pre hospodársku spoluprácu, ktorá by sa mohla konať na jeseň v Bratislave.

 

"S partnerkou sme si zadefinovali možné konkrétne oblasti spoločného záujmu, ako je spolupráca v oblasti dopravnej infraštruktúry, energetike, potravinárstve, digitalizácii či zelenej ekonomike," povedala Brocková. Štátna tajomníčka verí, že sa dobré vzťahy medzi Slovenskom a Srbskom premietnu do intenzívnejšej ekonomickej spolupráce.

 

img


Počas prvého dňa v Srbsku navštívila aj Vedecko-technologický park, ktorý poskytuje zázemie viac ako 70 rýchlo rastúcim technologickým spoločnostiam. S jeho riaditeľkou Gordanou Danilović Grković diskutovali o možnostiach spolupráce v oblasti digitalizácie a posilnenia spolupráce srbských a slovenských inovačných a start-up podnikov a spolupráce medzi fakultami.

 

img

 

Záverečným bodom prvého dňa návštevy bola návšteva Inšpektorátu práce, kde SR v rámci twinningového projektu Európskej únie v konzorciu s ČR napomáha budovanie odborných kapacít Inšpektorátu práce v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

 

Dnešný program 
Pracovná cesta štátnej tajomníčky pokračuje návštevou centier slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku, počas ktorej absolvuje rokovanie s predsedníčkou Národnej rady slovenskej národnostnej menšiny Libuškou Lakatoš a predsedom Matice Slovenskej v Srbsku Jánom Brtkom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona