Slovensko si polepšilo, v eGovernmente sme predbehli Česko

NETKY.SK • 12 Január 2016, 11:24 • 2 min
Slovensko si polepšilo, v eGovernmente sme predbehli Česko

BRATISLAVA - Elektronizácia štátnej správy sa v Česku spomaľuje, v medzinárodnom porovnaní kleslo o sedem priečok. Naopak, Slovensko si polepšilo. U svojich východných susedov môžu Česi nájsť inšpiráciu, tvrdí analýza spoločnosti KPMG, ktorá porovnáva stav eGovernmentu v oboch krajinách. Informuje o tom český on-line denník týden.cz.

slovakia

left justify in out

V minulom prieskume OSN "E-Government Survey 2014" skončilo Česko na 53. priečke, Slovensko bolo o dve miesta pred ním. O rok skôr však Česká republika bola na 46. pozícii a Slováci na 53. Analýza KPMG porovnala päť hlavných oblastí - komunikácia s úradmi, jednotné komunikačné miesta, základné registre, portály a government cloud, aby zistila, v čom sa obe krajiny líšia.

 

Jedným z hlavných dôvodov pre elektronizáciu štátnej správy je zjednodušenie komunikácie s úradmi. Česko používa od roku 2009 Dátové schránky, Slovensko vlani spustilo Elektronické schránky. Česká cesta je použitím tzv. fikcie podpisu jednoduchšia pre užívateľov, Slováci musia každú správu podpísať osobným certifikátom odosielateľa, čo je na jednej strane zložitejšie, na druhej to do budúcnosti lepšie korešponduje s európskymi predpismi.

 

Pri porovnaní systému komunikačných miest lepšie vychádza český CZECH POINT, je dostupný na viacerých miestach a ponúka oveľa viac služieb. Okrem štátnych inštitúcií je k dispozícii napríklad v bankách alebo na ambasádach v zahraničí. Slovenské Integrované centrum občana podobne pomáha s tým, aby občan nemusel obiehať všetky úrady, ale ponuka je menšia. Na rozdiel od českého systému ponúka úhradu správnych poplatkov v samoobslužných platobných termináloch e-kolok.

 

Princípom "obiehať majú dáta a nie občan" sa riadia obe krajiny. Prakticky by zmena adresy na akomkoľvek úrade mala rovnakú operáciu vykonať vo všetkých záznamoch. Česko začalo skôr a má systém oveľa širší, ale Slovensko disponuje portálom, ktorým občan môže údaje ľahko kontrolovať, čo v Česku v podstate chýba.

 

Český "Portál verejnej správy" (PVS) sa postupne buduje od roku 2004 a svojím zameraním inklinuje k informatívnemu portálu, nie k portálu, z ktorého občan môže priamo aktivovať služby verejnej správy. Slovenský "Ústredný portál verejnej správy" (ÚPVS) je naopak od začiatku plánovaný aj ako kontaktné miesto s verejnou časťou a neverejnou, ktorá je občanovi prístupná po prihlásení. Slovensku sa teda oproti Česku podarilo vytvoriť miesto, na ktoré bude môcť ľahko nadviazať ďalšie služby vyžadujúce autentifikáciu a autorizáciu užívateľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies