Slovensko si nevie predstaviť život mimo EÚ, vyjadril sa Béla Bugár

NETKY.SK • 8 November 2018, 06:16 • 2 min
Slovensko si nevie predstaviť život mimo EÚ, vyjadril sa Béla Bugár

HELSINKI - Slovenskú republiku na dvojdňovom sneme Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS) v Helsinkách zastupuje podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky a predseda politickej strany Most-Híd Béla Bugár. Vo svojom vystúpení v stredu večer pred delegátmi snemu hovoril o potrebe dosahovania kompromisov vo vnútri tejto celoeurópskej strany.

slovakia

left justify in out

Bugár v rozhovore zdôraznil, že sa zameral na to, čo považuje EPP za dôležité - pripraviť sa na ďalšie možné výkyvy v EÚ. Vyzdvihol, že Únia prekonala viaceré krízy, napríklad finančnú záchranu Grécka a že sa pasuje s migračnou krízou. "Je však dôležité hľadať kompromisy a riešenia. Nedá sa nanútiť žiaden spôsob a nie je jedno riešenie pre všetkých," opísal situáciu zo svojho pohľadu.

 

img

Predseda politickej strany Most-Híd Béla Bugár

Zdroj: SITA

 

Bugár delegátom snemu pripomenul, že Slovensko si nevie predstaviť život mimo EÚ. "Aj preto som informoval mojich kolegov o tom, že v rámci parlamentu sme zvolali relevantné parlamentné politické strany, že vytvárame takzvané minimum ako vnímame EÚ," uviedol. Spresnil, že v praxi to znamená, že každý predseda parlamentnej strany, okrem ĽSNS, podpíše pripravovaný dokument, ktorý sa zameria napríklad aj na to, ako nešíriť poplašné správy a ako sa postaviť proti tomuto fenoménu. Šéf strany Most-Híd v Helsinkách zdôraznil aj to, že Slovensko trvá na pozícii, že odmietame povinné kvóty pre migrantov, ale zároveň ponúkame iné riešenie ako pomôcť pri riešení migračnej krízy.

 

img

Predseda politickej strany Most-Híd Béla Bugár

Zdroj: TASR

 

Na otázku ako vníma rezolúciu prijatú na sneme, vyzývajúcu všetky krajiny EÚ na plnenie hodnôt a slobôd, na ktorých Únia stojí, Bugár odpovedal, že všetky krajiny by mali dodržiavať "písané aj nepísané" pravidlá EÚ. Delegáti snemu nepomenovali otvorene, že rezolúcia je zameraná na Maďarsko, hoci sa počas rokovaní hovorilo aj o tom, ako sa v rámci strany vyrovnať s maďarskou vládnucou stranou Fidesz a premiérom Viktorom Orbánom. Predseda EPP Joseph Daul uviedol, že ide o interné veci, ktoré treba riešiť doma, avšak Bugár upozornil, že nie všetko môže zostať "v domácnosti". Podľa neho by politici mali vedieť strpieť niektoré veci, lebo demokracia je aj o tom, že dostanú "naložené", či už právom alebo nie, ale nie je správna cesta zapchávať preto ústa médiám. Skonštatoval, že kritika Maďarska a Poľska nepomáha Vyšehradskej štvorke (V4) ako skupine. "Naši susedia si musia uvedomiť, že nemôžu byť na jednej strane v EÚ a využívať jej výhody, a na strane druhej budovať niečo, čo protirečí európskym zvyklostiam," odkázal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona