Slovensko si do Európskeho parlamentu zvolilo týchto 14 europoslancov

NETKY.SK • 27 Máj 2019, 12:55 • 2 min
Slovensko si do Európskeho parlamentu zvolilo týchto 14 europoslancov

BRUSEL - Európsky parlament (EP) zverejnil počas dnešného dňa na svojej webovej stránke oficiálne výsledky volieb, ako aj volebnej účasti v jednotlivých krajinách únie. Celková účasť naprieč celou EÚ sa pohybovala len mierne nad 50 %. Najvyššia bola v Belgicku (88,47 %), a najnižšia bohužiaľ na Slovensku (22,74 %).

slovakia

left justify in out

Pri tejto štatistike však musíme podotknúť, že v Belgicku je hlasovanie do EP povinné. Okrem toho sa ľudia museli dostaviť k volebným urnám aj v Luxembursku, Grécku, na Cypre a v Bulharsku. Slovensko však aj v kategórii krajín, kde účasť na voľbách nebola povinná, viditeľne zaostávalo. Najvyššie tu bola postavená Malta s viac ako 72 % volebnou účasťou. Slovensko sa svojimi takmer 23 % umiestnilo opäť na poslednom mieste. Po prvýkrát v histórii volieb do EP sme však prekonali hranicu 20 %. 

 

img

 

Z celkového počtu oprávnených voličov v roku 2014 prišlo odvoliť necelých 43 %. Dá sa teda povedať, že tento rok bola volebná účasť vyššia. Paradoxom ale je, že v krajine s najväčšou volebnou účasťou, v Belgicku, prišlo k volebným urnám o 2 % menej voličov ako tomu bolo v roku 2014.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

. 🇪🇺#europeanelections2019 🇦🇹 🇧🇪🇧🇬 🇬🇧🇭🇺 🇩🇪 🇬🇷 🇩🇰 🇮🇪 🇪🇸 🇮🇹 🇨🇾 🇱🇻 🇱🇹 🇱🇺 🇲🇹 🇳🇱 🇵🇱 🇵🇹 🇷🇴 🇸🇰 🇸🇮 🇫🇮 🇫🇷 🇭🇷 🇨🇿 🇸🇪 🇪🇪 . . . . . #europeanparliament #visitbelgium #visitbrussels #ilovebrussels #bruxellesjetaime #thisisbelgium #welovebrussels #bruxellesmabelle #ig_brussels #igersbrussels #igersbelgium #брюссель #европейскиевыборы#espaceleopold #travelbelgium#brusselscity #brusselsbelgium #bruxellesvie #brusselslife #bestcitybreaks #loves_belgium#neverstopexploring#exploringeurope#imvoting#discover_europe_ #beautifulplaces #living_europe#electionday#bruxelas

Príspevok, ktorý zdieľa Bᴏʀɪꜱ Fɪʟᴄʜɪᴋᴏᴠ (@filchikov),

 

Do Európskeho parlamentu sme si zvolili 14 europoslancov. Sú nimi Michal Šimečka, Vladimír Bilčík, Michal Wiezik, Martin Hojsík (koalícia PS - Spolu), Monika Beňová, Miroslav Číž, Robert Hajšel (Smer-SD), Milan Uhrík, Miroslav Radačovský (ĽSNS), Ivan Štefanec, Miriam Lexmann (KDH), Lucia Ďuriš Nicholsonová, Eugen Jurzyca (SaS) a Peter Pollák (OĽaNO). Miriam Lexmann sa svojho mandátu v Bruseli ujme až po úspešnom brexite, kedy Veľká Británia následne vystúpi z Európskej únie. 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona