Slovensko sa zdržalo hlasovania pri hlasovaní rezolúcie o Palestíne

NETKY.SK • 30 November 2012, 08:08 • 2 min
Slovensko sa zdržalo hlasovania pri hlasovaní rezolúcie o Palestíne

Slovensko sa zdržalo hlasovania pri hlasovaní rezolúcie o Palestíne - Politika Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov prijalo 29. novembra 2012 rezolúciu, ktorou povýšilo postavenie Palestíny v OSN z pozorovateľskej entity na nečlenský pozorovat

slovakia

left justify in out

img

Valné zhromaždenie Organizácie spojených národov prijalo 29. novembra 2012 rezolúciu, ktorou povýšilo postavenie Palestíny v OSN z pozorovateľskej entity na nečlenský pozorovateľský štát. Slovensko sa zdržalo hlasovania. 
      Slovensko podporuje myšlienku samostatného palestínskeho štátu, žijúceho bok po boku so židovským štátom, zároveň je toho názoru, že naplnenie štátnosti Palestíny by malo byť výsledkom, nie začiatkom mierového procesu. Otázky štátnosti majú svoju vnútornú logiku a často komplikovanú postupnosť. Rozhodnutia na pôde OSN v New Yorku by mali byť potvrdením dohodnutých riešení. 
      Hlasovanie SR nemožno spájať s momentálnym dianím a realitou na okupovaných Palestínskych územiach, neznamená ústup SR od odsudzovania pokračujúceho rozširovania nelegálnych izraelských osád, či jednostranných krokov oboch aktérov konfliktu. SR dôsledne odsudzuje všetky formy silového riešenia sporov, terorizmu a porušovania ľudských práv. Výsledok hlasovania znamená zároveň zodpovednosť pre predstaviteľov oboch strán aktívne prispieť k riešeniu blízkovýchodného problému mierovou cestou. 
      Zastávame názor, že cestou k dlhodobému a stabilnému riešeniu sú priame rokovania, ktoré, pevne veríme, povedú k stabilite, prosperite a trvalému mieru medzi oboma národmi. Naším záujmom je definitívne vyriešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, preto obe strany opätovne vyzývame, aby podnikli všetky kroky k obnoveniu rokovaní. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona