Slovensko sa zase zadĺžilo, na medzinárodných trhoch sme si požičali miliardu eur

NETKY.SK • 11 Október 2017, 14:56 • 2 min
Slovensko sa zase zadĺžilo, na medzinárodných trhoch sme si požičali miliardu eur

BRATISLAVA - Slovensko si v utorok (10.10.) na medzinárodných trhoch požičalo miliardu eur na 30 rokov, a to za úrok okolo 2 %. Po dnešnom rokovaní vlády o tom informoval minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Emisiu nových dlhopisov označil za úspešnú, dopyt záujemcov podľa neho dosiahol viac ako trojnásobok požičanej sumy. Dlhopisy kúpilo podľa Kažimíra 170 investorov z 15 krajín. Skoro polovica z nich bola podľa údajov štátnej Agentúry pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) z Rakúska a Nemecka (49 %).

 

Druhá najväčšia skupina záujemcov pochádzala z Beneluxu a Francúzska (17 %), nasledovali investori z Veľkej Británie, Írska, Talianska či Škandinávie. Z hľadiska typu investorov najväčší podiel mali správcovské fondy (59 %), potom poisťovne a dôchodkové fondy (23 %), banky (9 %) a centrálne banky (5 %). "Toto všetko je dôkaz, že sa našlo 170 investorov, ktorí požičali svoje peniaze tejto krajine na 30 rokov. Vyjadrili jasnú dôveru v budúcnosť tejto krajiny, odhliadnuc od toho, čo sa tu niekedy deje a čo tu počúvame. Pre mňa je to jasný dôkaz toho, že sme na správnej ceste," zhodnotil Kažimír.

 

Podľa neho ide o ocenenie dôveryhodnosti slovenských verejných financií, aj so znalosťou cieľov rozpočtu na najbližšie tri roky. Jeho návrh schválila vláda práve dnes, zverejnený bol ešte minulý týždeň.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies