Slovensko sa zapojilo do Európskeho deň záchrany života

NETKY.SK • 16 Október 2015, 18:45 • 2 min
Slovensko sa zapojilo do Európskeho deň záchrany života

BRATISLAVA - V Bratislave sa dnes podarilo počas Európskeho dňa záchrany života vytvoriť nový slovenský rekord v počte simulovaných resuscitácií počas jednej hodiny.

slovakia

left justify in out

Na Hviezdoslavovom námestí simulovalo resuscitáciu až 344 ľudí. Tento počet sa zapísal do knihy rekordov Slovenska. Ako agentúru SITA informovala PR manažérka projektu Andrea Pivarčiová, celý priebeh rekordu prebiehal pod dozorom Igora Svitoka zo Slovenských rekordov. Slovensko sa v tomto roku zapojilo do iniciatívy Európsky deň záchrany života už druhýkrát. Okrem Bratislavy sa akcia konala aj v Nitre, Banskej Bystrice, Žiline, Košiciach a v Trenčíne. Organizátorom Európskeho dňa záchrany života je Slovenská resuscitačná rada (SRR).


"Každoročne sa náhle zastaví srdce mimo nemocnice približne u 350 000 Európanom, 100 000 z nich by mohlo žiť, keby sme im vedeli poskytnúť prvú pomoc," uviedla Pivarčiová. Každý deň počas roka tak zbytočne zomrie tisíc ľudí. Práve preto sa stal 16. október Európskym dňom záchrany života. Za rok 2014 zaznamenala resuscitačná rada 2 947 prípadov ľudí, ktorí potrebovali kardiopulmonálnu resuscitáciu (KPR). Len 9,43 percenta z nich sa záchranárom podarilo zachrániť. V tomto roku je percento úspešnosti zatiaľ deväť percent.


Približne v 70-tich percentách prípadov je miestom zástavy srdca človeka jeho domov, kde sú jedinými svedkami udalosti členovia rodiny. Pokiaľ vedia, ako resuscitovať, zvýši sa percento prežitia ich blízkych dvoj- až trojnásobne. Kardiopulmonálnu resuscitáciu však poskytnú svedkovia postihnutému iba pri jednom z piatich náhlych zastavení obehu. To je hlavným dôvodom, prečo v súčasnosti prežije menej ako jeden z desiatich takýchto pacientov. Práve preto je hlavným cieľom Slovenskej resuscitačnej rady, ktorá je oficiálnym partnerom Európskej resuscitačnej rady (ERC) za Slovenskú republiku, naučiť verejnosť základné postupy resuscitácie. "V celej Európe ešte stále umiera ročne 350 000 až 700 000 ľudí na náhle zlyhanie obehu, ktorí by v prípade poskytnutia rýchlej a správnej pomoci už na mieste nehody mohli prežiť. Preto je potrebné o tejto téme hovoriť, informovať a vzdelávať širokú verejnosť s cieľom zvrátiť tento stav,“ vysvetlil predseda a zakladateľ Slovenskej resuscitačnej rady Jozef Kőppl.


Počas Európskeho dňa záchrany života profesionáli bežným ľuďom ukazovali správne postupy na figurínach. Ľudia si mohli tieto postupy vyskúšať, nacvičiť si a aj otestovať. Postoj a ruky sú najdôležitejším prostriedkom na skorú záchranu, keďže o prežití sa rozhoduje bezprostredne po kritickej nehode. Prvá pomoc nie je o zložitých vedomostiach, zručnostiach, ale o vôli. Niekoľko jednoduchých úkonov môže zachrániť život.

 

Na podujatí sa zúčastnili záchranné zložky: Slovenský Červený kríž, Horská záchranná služba, Záchranná služba Falck, Rýchla zdravotnícka pomoc, Asociácia samaritánov Slovenskej Republiky, Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby Slovenskej republiky, Detská fakultná nemocnica s poliklinikou (DFNsP), Hasičský a záchranný zbor. Záštitu nad Európskym dňom záchrany života prevzal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Európsky deň záchrany života na Slovensku podporili Adela Banášová, Barbora Rakovská, MISS Slovensko 2015 Lujza Straková, Branislav „Bruno“ Ciberej či spevák Samuel Tomeček.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies