Slovensko sa zapojilo do boja proti núteným sobášom

NETKY.SK • 21 Február 2015, 13:37 • 2 min
Slovensko sa zapojilo do boja proti núteným sobášom

BRATISLAVA - Slovensko chce bojovať proti núteným sobášom.

slovakia

left justify in out

Štát sa preto zapája do európskeho projektu HESTIA, ktorý rieši prevenciu obchodovania s ľuďmi a nútených sobášov. "Jedným z kľúčových dôvodov zapojenia Slovenskej republiky do tohto projektu je aj nárast nútených sobášov ako jednej z foriem obchodovania s ľuďmi," uvádza rezort vnútra na svojej webstránke.

 

Do projektu sa zapojilo šesť európskych krajín. "Do plánovaných aktivít by sa malo zapojiť viac ako 700-tisíc ľudí," dodáva ministerstvo. Problematiku obchodovania s ľuďmi pre nútené sobáše doteraz neanalyzoval žiaden členský štát Európskej únie. "Rovnako doteraz chýbajú informácie o obetiach tohto trestného činu, ich zneužívaní aj o iných formách vykorisťovania alebo o legislatívnej úprave tohto fenoménu v iných krajinách únie," tvrdí rezort. Slovensko bude v rámci projektu robiť výskum v tejto oblasti. Budú sa tiež školiť odborníci a verejnosť. 

 

Projekt HESTIA odštartoval 1. januára 2015, naplánovaný je na 24 mesiacov. Z eurofondov ide na neho 640-tisíc eur. Hlavným žiadateľom je Ministerstvo vnútra Lotyšskej republiky a okrem slovenského ministerstva vnútra sa do projektu ako partneri zapojili aj mimovládne organizácie z Lotyšska, Estónska, Litvy a Írska, ako aj Európsky inštitút pre prevenciu kriminality a kontrolu Organizácie Spojených národov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona