Slovensko sa vlani vo svete zapojilo do 17 misií

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 13:33 • 2 min
Slovensko sa vlani vo svete zapojilo do 17 misií

BRATISLAVA – Slovensko sa v roku 2016 zapojilo do 17 misií medzinárodného krízového manažmentu (MKM), a to v rámci aktivít Európskej únie (6), OBSE (6), NATO (2) a OSN (3).

slovakia

left justify in out

Zástupcovia Slovenska pôsobili v operáciách a misiách v Afganistane, na Cypre, v Bosne a Hercegovine, Kosove, Macedónsku, na Mali, Haiti, Golanských výšinách, Ukrajine, v Turkmenistane, Moldavsku a Gruzínsku. Uvádza sa to v správe o pôsobení SR v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu v roku 2016 z dielne ministerstva zahraničných vecí.

Pokiaľ ide o misie OSN, najviac príslušníkov Slovensko vyslalo do mierovej misii UNFICYP na Cypre. K 1. januáru 2016 pôsobilo v operácii UNFICYP na Cypre 159 príslušníkov OS SR, v septembri na žiadosť OSN navýšila SR počet príslušníkov na 169. Vlani vykonali dve rotácie, počas ktorých sa vystriedalo 326 vojakov, z toho 13 žien. Od začiatku pôsobilo v rámci misie 2 941 príslušníkov OS SR, z toho 122 žien. Misia UNFICYP je jedna z najdlhšie aktívnych mierových misií na svete. Jej úlohou je prevencia konfliktu medzi komunitou cyperských Grékov a cyperských Turkov na ostrove.

Pokiaľ ide o misie OSN v tomto roku, Slovensko chce pokračovať vo vysielaní príslušníkov do misií na Haiti a na Cypre. Slovensko takisto chce, aby na Haiti ostalo pôsobiť šesť policajtov a na Cypre sa ich počet zvýšil na šesť.

V rámci operácie NATO Resolute Support v Afganistane pôsobilo koncom minulého roka 42 vojakov. OZ SR majú v tejto operácii mandát na vyslanie 66 vojakov. V priebehu roka 2016 nasadili do operácie Letecký poradný tím, nasaditeľný komunikačný modul, vojenských poradcov a zdravotnícky personál, konkrétne poľný chirurgický tím. Od začiatku operácie v roku 2015 pôsobilo v Afganistane 202 príslušníkov OS SR, z toho 11 žien.

V operácii EÚ EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine pôsobilo ku koncu minulého roka 41 príslušníkov ozbrojených síl. Vďaka rotáciám sa v operácii vystriedalo 76 vojakov, z toho tri ženy. Od začiatku operácie pôsobilo celkovo 755 príslušníkov OS SR, z toho 23 žien. Vojenská operácia EUFOR ALTHEA, zriadená v decembri 2004, je súčasťou komplexného prístupu EÚ k bezpečnostnej, politickej a sociálno-ekonomickej stabilizácii Bosny a Hercegoviny.

V tomto roku budú príslušníci ozbrojených zložiek SR naďalej pôsobiť v rámci misií EUBAM Moldavsko-Ukrajina, EUMM Gruzínsko a EULEX Kosovo. Pre redukciu v misii v Kosove sa bude Prezídium PZ spolu s MZVaEZ snažiť zapojiť do civilnej misie EÚ na Ukrajine (EUAM Ukrajina) a navýšiť počet policajtov v misii EUMM Gruzínsko.

V misiách OBSE malo v roku 2016 Slovensko zastúpenie v špeciálnej monitorovacej misii (SMM) na Ukrajine (10 príslušníkov) na hraničnom prechode Gukovo-Doneck (1), Kosove (1), Macedónsku (1), v Turkménsku (1) a Bosne a Hercegovine (1). Takmer polovica občanov SR, ktorí pôsobia v misiách OBSE, sú policajti a ďalšia polovica sú zástupcovia iných rezortov, respektíve zástupcovia civilnej sféry.

 

„Vzhľadom na nedávne negatívne skúsenosti s aktivitami jedného slovenského príslušníka v pozorovateľskej misii na východnej Ukrajine bude treba v nasledujúcom období venovať väčšiu pozornosť komplexnému preverovaniu osôb, ktoré budú vysielané do misií. Nomináciám kandidátov by mala predchádzať informácia zodpovedných spravodajských a policajných inštitúcií sprístupnených ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí,“ píše sa v správe.

Dokument tiež pripomína, že bojová skupina EÚ zostavená krajinami Viségradskej štvorky (V4) v júni 2016 zavŕšila svoju polročnú pohotovosť. Príslušníci OS SR boli spoločne s českými, maďarskými a poľskými vojakmi v období od 1. januára do 30. júna 2016 pripravení reagovať na prípadné krízové situácie. V tomto roku zase vyšleme do Pobaltia 152 vojakov ako spoločný príspevok V4 v oblasti ochrany a obrany východného krídla NATO.

V materiáli sa takisto upozorňuje na to, že bezpečnostné prostredie v roku 2016 bolo charakterizované vysokou mierou nepredvídateľnosti a komplexnosti. „Oblúk nestability, ktorý lemoval EÚ pozdĺž juhovýchodnej hranice, obsiahol viacero bezpečnostných rizík a hrozieb, vrátane nekontrolovaných migračných tokov, energetickej bezpečnosti, teroristických útokov, ako aj konvenčných hrozieb, a to najmä v dôsledku zvýšenej aktivity leteckých operácií tretích krajín v blízkosti vzdušného priestoru EÚ a NATO,“ uvádza sa v materiáli. Okrem toho pokračoval trend pretrvávajúceho násilia a destabilizácie na juhovýchodnej Ukrajine, ozbrojených aktivít teroristických skupín v oblasti Blízkeho východu, najmä v oblasti Sýrie a Iraku, ako aj pokračujúce násilie a neschopnosť štátov zaručiť bezpečnosť a viesť politický dialóg v severnej a Subsaharskej Afrike.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies