Slovensko sa v priebehu novembra prihlási k obrannej spolupráci PESCO

NETKY.SK • 20 Október 2017, 16:26 • 2 min
Slovensko sa v priebehu novembra prihlási k obrannej spolupráci PESCO

BRUSEL - Slovensko sa chce angažovať v mechanizme posilnenej obrannej spolupráce (PESCO), uviedol v piatok predseda vlády SR Robert Fico pri hodnotení dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Lídri 28 členských štátov Únie sa budú témou PESCO plnohodnotne zaoberať na decembrovom summite EÚ, dovtedy sa jednotlivé krajiny musia do tohto systému prihlásiť.

 

Premiér skonštatoval, že v tejto oblasti Európania za posledných 12 mesiacov urobili viac ako za 12 predošlých rokov, pričom podnetom bolo viacero faktorov. Prispel k tomu aj americký prezident Donald Trump so svojom sloganom "Amerika na prvom mieste" a jeho postoj voči NATO, ako aj geopolitická situácia vo svete, kde pri vážnych krízach Európa nezohráva významnú úlohu. Podľa Fica to platí aj pre krízu na Ukrajine či v prípade Sýrie.

 

"Vytváranie obranných prvkov a spoločných síl má obrovský potenciál do budúcnosti," skonštatoval Fico. Pripomenul, že snahou EÚ je spustiť PESCO do konca roka 2017. Slovenská vláda je podľa jeho slov pripravená prijať potrebné rozhodnutie v priebehu novembra, keďže členské krajiny, ktoré majú záujem zúčastniť sa na tejto iniciatíve, musia podať prihlášku do Bruselu do 13. novembra.

 

Fico aj v tejto súvislosti zdôraznil, že sú krajiny EÚ, ktoré sa chcú hlbšie integrovať, a ak to Slovensko myslí vážne so svojou účasťou v jadre Európy, musíme byť pri takýchto procesoch. "Naštartovanie procesu posilnenej obrannej spolupráce je pre nás životne dôležité," opísal postoj SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies