Slovensko sa v počte hokejbalových titulov vyrovnalo Kanade

NETKY.SK • 24 Jún 2019, 12:17 • 2 min
Slovensko sa v počte hokejbalových titulov vyrovnalo Kanade

BRATISLAVA - Tak malá krajina a predsa sme to dokázali. Hokejbal sa na Slovensku zara´duje medzi populárne športy čoraz viac. Na MS, ktoré sa konali po tých hokejových taktiež u nás na Slovensku, sa našim reprezentantom podarilo obhájiť už štvrtý titul v rade, a s celkovými piatimi na konte sme sa dokázali vyrovnať takému gigantovi, akým je Kanada.

slovakia

left justify in out

Naši hokejbalisti sa postarali o historický úspech slovenského športu, keď na tohtoročných MS získali už svoj štvrtý titul v rade a piaty celkovo. Slovenskí reprezentanti na trinástich šampionátoch získali vždy medailu, v ich zbierke sú okrem piatich zlatých kovov aj dve striebra a šesť bronzov. 

 

img

 

O štyri tituly sa pričinil Jozef Ďuris, ktorý sa v roku 1999 vo Zvolene postaral spolu so spoluhráčmi o zisk prvého historického titulu pre Slovensko. V roku 2012 sa stal trénerom našej hokejbalovej reprezentácie, pričom v tejto funkcii získal tri cenné kovy.

 

"Keď som prišiel ako tréner v roku 2012 do reprezentácie, tak som povedal, že Slovensko má toľko skvelých hokejbalistov, že môžeme postaviť dva tímy. Momentálne máme generáciu, o ktorej som presvedčený, že získa ešte veľa titulov. Robíme všetko v skromných podmienkach, ale stále sa ukazuje, čo dokážeme. Treba sa pokloniť všetkých ľuďom okolo. Aj klubom, ktoré sa o hráčov starajú. Ja sa o slovenský hokejbal nebojím ďalších desať rokov," povedal Ďuris pre médiá.

 

img

 

Pred uplynulým domácim šampionátom sa úspešný tréner funkcie  pre osobné dôvody vzdal. Na jeho miesto prišli Marián Gregorík a Dušan Danko. Druhý menovaný však ešte v máji podľahol ťažkej chorobe a vystriedal ho Mojmír Hojer. Bývalý reprezentant bol takisto ako Ďuris pri zisku premiérového titulu vo Zvolene ako hráč.

 

"Spoločným znakom úspechov bol vždy dobrý brankár, z toho sa vychádzalo. Hráči do obrany a útoku potom prichádzali tak, aby vyplnili nejakú šablónu a toto vždy fungovalo. A srdce a obetavosť, to sme vždy mali," povedal Hojer.

 

Rovnako ako Ďuris sa ani súčasný tréner neobáva o budúcnosť: "Máme generáciu, v ktorej sú šikovní a kreatívni hráči. No najmä majú srdce a sú obetaví. Vždy je v reprezentácii jadro, ku ktorým sa pridávajú ďalší typologicky vhodní hráči. Bude teraz dôležité, aby prišli mladší hráči. Ale to nie je žiadna katastrofa, deje sa to napríklad aj v tímoch NHL. Musíme byť trpezliví."

 

img

 

Slovensko malo na MS vždy silných lídrov, ktorí ťahali mužstvo. V minulosti to boli najmä hráči Sibírskej (dnes Ružinova) a LG Bratislava, ktorí každý rok bojovali o tituly v domácej súťaži. Postupne však do reprezentácie prichádzali hráči aj z iných kútov Slovenska.

 

"Hokejbal je čistý šport, je to len o nás srdciaroch, ktorí ho hráme. Hráme to pre nás a veľa to znamená. Aj teraz pred MS som sa necítil pod žiadnym tlakom, ja som sa neuveriteľne tešil. A každý jeden chalan tiež. Tu nikto nerozdeľoval odkiaľ je, či zo Skalice, alebo z Košíc. To je jedna skvele fungujúca banda a preto máme stále úspechy," vyjadril sa Boris Oravec.

 

img

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona