Slovensko sa rozlúčilo s hereckou legendou Máriou Kráľovičovou

NETKY.SK • 13 December 2022, 08:36 • 2 min
Slovensko sa rozlúčilo s hereckou legendou Máriou Kráľovičovou

BRATISLAVA - Slovensko sa v pondelok rozlúčilo s hereckou legendou Máriou Kráľovičovou. Posledná rozlúčka v novej budove Slovenského národného divadla v Bratislave sa začala piesňou Dobrú noc, má milá v podaní mužského speváckeho zboru Kucané.

slovakia

left justify in out

V smútočných príhovoroch sa umelkyni, ktorá má na konte stovky divadelných, televíznych a rozhlasových kreácií, prihovorili Martin Huba, za rodnú obec Čáry jej starosta Martin Královič, režisér Roman Polák, herci Gabriela Dzuríková a Jozef Vajda, herec, režisér a pedagóg Karol Strážnický, dramaturg Peter Pavlac i scenáristka, spisovateľka a režisérka Eva Borušovičová. Herečka strávila v činohre SND 74 rokov, poznala zakladateľov SND a vítala všetky nasledujúce i najmladšie generácie. Bola herečkou "schopnou naplniť rôzne žánre a poetiku odlišných režisérov a s heslom naštartovať sa a nezastaviť", poukázala dramaturgička Miriam Kičiňová, poverená vedením Činohry SND. Herec a divadelný režisér Martin Huba označil Máriu Kráľovičovú za herečku, ktorá "sa dotýkala hviezd a pritom stála na zemi". Umelkyni, ktorá odohrala v divadle vyše 300 úloh, sa prihovoril aj Roman Polák. "Zažila si toľko významných ľudí, o ktorých sa učia mladí ľudia v školách, prežila si nádherný život a okolo teba boli ľudia plní fantázie, invencie, a taká si bola aj ty, plná energie, radosti, optimizmu," povedal režisér.

 

img

 

S Marínou sa rozlúčila aj jej kolegyňa Gabriela Dzuríková, s ktorou odohrala Tajovského Ženský zákon v záhoráčtine. "Odohrali sme toľko predstavení, že už aj v súkromí sme sa navzájom začali baviť po záhorácky a pri debatách citovali niektoré výroky z hier," spomenula s tým, že odohrať predstavenie a nesklamať diváka bolo pre ňu prvoradé. Na "grande dame" slovenského divadla i televízie spomínal aj Karol Strážnický. Ocenil Kráľovičovej bravúrny herecký vklad do sveta televíznej zábavy ako výbornej rozprávačky vtipov, jej účinkovanie v rade malých televíznych komédií, nevynímajúci bratislavských Bakalárov. "Bola vždy výborne pripravená, priateľská, skromná, reagujúca na všetky pripomienky techniky, zvukárov, kameramanov i réžie, absolútne profesionálne a presne."

 

img

 

Márii Kráľovičovej sa prihovorila aj režisérka Eva Borušovičová, ktorá herečku obsadila do televízneho filmu Amálka, ja sa zbláznim!. "Nikdy nemala hviezdne maniere, vedela úžasné množstvo historiek a vtipov," zdôraznila režisérka. Pripomenula, že Kráľovičová bola prvou televíznou herečkou. "Pre kultúrne dedičstvo tohto národa zostáva ikonou, nesmrteľnou prvou herečkou televízie, hviezdou divadla, filmu aj rozhlasu, pre tých, ktorí ju poznali osobne, zostane navždy inšpiráciou, ako byť optimistická, noblesná a vľúdna," dodala spisovateľka. Súčasťou poslednej rozlúčky s Marínou Kráľovičovou boli ukážky z divadelných, filmových a televíznych diel, v ktorých účinkovala, tiež ukážky z poézie. V závere smútočného aktu znela posledná báseň venovaná Maríne od Mira Procházku, manžela, ktorú zhudobnil a vo videodokrútke spieval Ondřej Brzobohatý. S padajúcou oponou znel niekoľkominútový posledný potlesk divákov. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona