Slovensko sa pripája k európskym kapitálovým trhom

NETKY.SK • 24 August 2017, 16:38 • 2 min
Slovensko sa pripája k európskym kapitálovým trhom

BRATISLAVA - Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) sa v súčasnosti pripravuje na prelicencovanie podľa nariadenia Európskej únie (EÚ). Po prechode na spoločnú technologickú platformu Target2-Securities (T2S) to bude druhý významný krok k pripojeniu Slovenska k európskym kapitálovým trhom.

slovakia

left justify in out

Prvou veľkou zmenou medzinárodného významu bol prechod CDCP na spoločnú technologickú platformu T2S, kde sa uskutočňuje vyrovnanie obchodov s cennými papiermi podľa harmonizovaných európskych pravidiel.

 

"Migráciou na T2S sme splnili jeden z medzinárodných záväzkov Slovenska v oblasti integrácie kapitálových trhov EÚ. Integrácia kapitálových trhov sa týmto, samozrejme, nekončí, ale bude pokračovať ďalšou harmonizáciou v rôznych oblastiach," uviedol v správe pre médiá generálny riaditeľ CDCP Martin Wiedermann.

 

Cieľom tohto procesu je podľa jeho slov znížiť náklady najmä na cezhraničnú držbu a vysporiadanie obchodov s cennými papiermi. "Akékoľvek špecifiká na domácich trhoch zvyšujú náklady na držbu CP pre zahraničných investorov, pričom toto platí aj opačne," vysvetlil Wiedermann. Keďže Slovensko je otvorenou ekonomikou, ktorá je súčasťou EÚ, a slovenský kapitálový trh je súčasťou tvoriaceho sa spoločného kapitálového trhu EÚ, o každú emisiu zaknihovaných cenných papierov môžu prejaviť záujem aj zahraniční investori, pričom náklady na túto investíciu by mali vplyvom harmonizácie klesať.

 

Ďalšou významnou zmenou, ktorá CDCP čaká, je prelicencovanie podľa nariadenia EÚ. Začiatkom marca bola v úradnom vestníku EÚ zverejnená druhá úroveň legislatívy, tzv. regulačné a implementačné technické štandardy. Do šiestich mesiacov od ich zverejnenia musia existujúce depozitáre požiadať o povolenie na činnosť podľa tohto nariadenia. CDCP sa na tento krok v súčasnosti pripravuje a finalizuje dokumenty požadované k udeleniu povolenia.

 

"Je to náročná úloha, ktorá na nás kladie množstvo požiadaviek, pretože nariadenie EÚ nerozlišuje medzi malým a veľkým depozitárom ani medzi malým alebo veľkým kapitálovým trhom. Rovnaké podmienky sú kladené na Nemecko, Slovinsko, Slovensko alebo Rakúsko," priblížil Wiedermann.

 

Slovenský kapitálový trh bol už od svojho vzniku podľa CDCP značne limitovaný veľkosťou krajiny a veľkosťou ekonomiky. Tým, že je jedným z najmenších kapitálových trhov v Európe, nedokázal prinášať také množstvo príležitostí pre emitentov ani pre investorov, ako je to v iných krajinách. Podľa názoru Wiedermanna slovenský trh v zjednotenom európskom priestore môže zohrávať vlastnú špecifickú úlohu.

 

"Nikdy nebudeme patriť medzi veľkých lídrov v rámci Európy alebo v rámci sveta, no práve to sa dá využiť ako výhoda. Vedeli by sme napríklad poskytnúť európskym trhom testovací priestor. Mohli by sme sa stať technologickým centrom pre testovanie nových technológií, a to aj na poli zúčtovania cenných papierov," dodal Wiedermann.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies