Útočníci z Charlie Hebdo kupovali zbrane na Slovensku

NETKY.SK • 18 Február 2015, 10:39 • 2 min
Útočníci z Charlie Hebdo kupovali zbrane na Slovensku

PARTIZÁNSKE - Expanzné zbrane, ktoré použili útočníci počas januárového útoku v Paríži, by mali podľa informácií TASR pochádzať z obchodu zaoberajúceho sa predajom zbraní a streliva v Partizánskom.

slovakia

left justify in out

"Môžem potvrdiť, že u nás bola polícia. Či boli, alebo neboli použité zbrane z nášho obchodu, o tom informácie nemám," povedal pre TASR jeho majiteľ František Gajdoš. 

 

Pri januárovom útoku, ktorý si vyžiadal 17 obetí, mali byť použité expanzné zbrane prerobené na funkčné útočné pušky, vzor SA-58. Ako pre TASR uviedol nemenovaný odborník na zbrane, pohyb takýchto zbraní je však po predaji ťažko zistiteľný, keďže si ju môže kúpiť ktokoľvek, kto dovŕši 18 rokov a predloží doklad totožnosti. Kupujúci však môže uviesť, že stratil doklad alebo expanznú zbraň ďalej predať bez dohľadu polície. Sfunkčniť expanznú zbraň podľa odborníka nie je až také zložité, pokiaľ má niekto k dispozícii funkčnú hlaveň, ktorú treba vymeniť za hlaveň expanznú. Takéto zbrane, ako dnes TASR potvrdili v jednom z bratislavských obchodov so zbraňami, sa predávajú za približne 300 eur.

 

Ministerstvo vnútra SR a Odbor boja proti terorizmu Prezídia Policajného zboru spolupracuje s partnermi v zahraničí na vyšetrovaní rôznych indícií a prípadov, ktoré môžu súvisieť s teroristickými útokmi. "Boj proti terorizmu nie je jednoduchý a spôsoby a priebeh vyšetrovania nebudeme rozoberať cez médiá, aby nedošlo k zmareniu jednotlivých prípadov. Slovensko nemá k dispozícii tieto zbrane. Príprava prísnejšej legislatívy v prípade expanzných zbraní sa začala už na jeseň minulého roka," uviedol dnes pre TASR hovorca ministerstva vnútra Peter Lazarov.

 

Podľa jeho slov v rámci novely zákona o strelive a strelných zbraniach, ktorú rezort vnútra predloží do legislatívneho procesu v najbližších dňoch, bude musieť mať vlastník upravenej expanznej zbrane zbrojný preukaz a zbrane budú podliehať evidencii nákupného povolenia. "Takéto zbrane budú zaradené do kategórie B. Momentálne prebieha k novele vnútorné pripomienkové konanie," dodal hovorca.

 

Podľa dnešných informácií denníka Nový Čas slovenská polícia dostala žiadosť od kolegov z Francúzska, aby identifikovali pôvod siedmich samopalov. Vyšetrovateľov totiž cesta po pôvode zbraní priviedla na Slovensko. Tie mali byť predané u nás legálne v obchode s expanznými, teda znefunkčnenými zbraňami, následne vyvezené do Belgicka a neskôr do Francúzska, kde sa dostali do rúk teroristom.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona