Slovensko sa opäť zapojí do Hodiny Zeme, symbolicky zhasne osvetlenie

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 10:49 • 2 min
Slovensko sa opäť zapojí do Hodiny Zeme, symbolicky zhasne osvetlenie

RIMAVSKÁ SOBOTA - Slovensko sa už po šiestykrát zapojí do najväčšieho celosvetového ekologického projektu Hodina Zeme, ktorý organizuje Svetový fond na ochranu prírody (WWF). Už túto sobotu (28. marca) sa od 20.30 do 21.30 h symbolicky zhasne osvetlenie v mestách a obciach. Na hodinu sa v tme ocitnú aj pamiatky a iné budovy. O pripravovanej akcii TASR informoval Jaroslav Merc zo Slovenského zväzu astronómov, ktorý je odborným garantom a koordinátorom Hodiny Zeme na Slovensku.

slovakia

left justify in out

„Zhasínanie osvetlenia na jednu hodinu je len symbolom, počas Hodiny Zeme môže každý podporiť ekologické projekty z celého sveta a urobiť tak pre našu planétu oveľa viac,“ vysvetlil Merc. WWF pripravil napríklad projekty na pomoc deťom na Filipínach, či slonom a tigrom v Indonézii. „Je možné podporiť aj prvý Earth Hour Forest na svete, teda les Hodiny Zeme, o ktorého vysadenie sa pričinil projekt v minulom roku,“ doplnil organizátor.

 

Pozitívny postoj k ochrane planéty symbolickým zhasínaním osvetlenia prezentujú mnohé veľké svetové metropoly a pamiatky. Patrí medzi ne napríklad parížska Eiffelova veža, socha Krista Spasiteľa v Brazílii či pyramídy v Gíze. Nezaostáva ani Slovensko. „Účasť v tomto ročníku projektu už prisľúbilo niekoľko miest a obcí, pridajú sa aj významné pamiatky, napríklad Spišský hrad, Hrad Stará Ľubovňa či Bojnický zámok. Účasť potvrdzujú aj rôzne organizácie a školy,“ uviedol Merc.

 

Slovensko sa do projektu Hodina Zeme zapája od roku 2010, zastrešuje ho Sekcia ochrany pred svetelným znečistením Slovenskej astronomickej spoločnosti pri Slovenskej akadémii vied a Slovenský zväz astronómov. Myšlienku Hodiny Zeme podporujú aj významné osobnosti, nechýba medzi nimi prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella, spisovateľ Boris Filan či predseda SAV Pavol Šajgalík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies