Slovensko sa ocitlo na zozname krajín, ktoré si neplnia svoje povinnosti týkajúce sa environmentálneho hluku

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 15:22 • 2 min
Slovensko sa ocitlo na zozname krajín, ktoré si neplnia svoje povinnosti týkajúce sa environmentálneho hluku

BRUSEL - V júnovom mesačnom súbore rozhodnutí Európskej komisie (EK) ohľadne prípadov porušenia povinností sa ocitlo aj Slovensko.

slovakia

left justify in out

Exekutíva EÚ v oblasti životného prostredia vytýka slovenskej strane nedostatočné opatrenia týkajúce sa environmentálneho hluku.

 

Komisia každý mesiac zverejňuje zoznam právnych krokov proti členským štátom, ktoré si nesplnili svoje povinnosti podľa práva EÚ. Cieľom týchto rozhodnutí, ktoré sa týkajú rôznych odvetví a oblastí politiky EÚ, je zaistiť riadne uplatňovanie európskej legislatívy v záujme občanov a podnikov.

 

V oblasti životného prostredia EK zaslala odôvodnené stanovisko Českej republike a Slovensku, aby prijali opatrenia týkajúce sa environmentálneho hluku. Brusel od oboch krajín žiada, aby vypracovali strategické hlukové mapy a akčné plány, ako sa vyžaduje v smernici o hluku z roku 2002.

 

Komisia pripomenula, že environmentálny hluk, ktorý je spôsobovaný cestnou, železničnou a leteckou dopravou, priemyslom, výstavbou a niektorými ďalšími činnosťami, je druhou hlavnou príčinou predčasných úmrtí po znečistení vzduchu.

 

V smernici o hluku sa od členských štátov vyžaduje, aby prijali hlukové mapy ukazujúce vystavenie hluku vo väčších aglomeráciách pozdĺž hlavných železničných tratí a ciest alebo väčších letísk. Tieto mapy slúžia ako základ na vymedzenie opatrení v akčných plánoch týkajúcich sa hluku.

 

Komisia zaslala Slovensku formálnu výzvu v apríli 2016, v ktorej ho žiadala, aby splnilo hlavné požiadavky smernice o hluku. Keďže však doposiaľ neboli prijaté strategické hlukové mapy v prípade 445 väčších cestných úsekov a akčné plány v prípade dvoch aglomerácií, 462 väčších cestných úsekov a všetkých 16 väčších železničných úsekov, eurokomisia sa rozhodla zaslať odôvodnené stanovisko.

 

Slovensko má teraz dva mesiace na odpoveď. V opačnom prípade môže Komisia Slovensko zažalovať na Súdnom dvore EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies