Slovensko sa nepripojilo k deklarácii, ktorá upravuje problematiku migrácie

NETKY.SK • 20 Február 2019, 16:18 • 2 min
Slovensko sa nepripojilo k deklarácii, ktorá upravuje problematiku migrácie

BRATISLAVA - Slovenská republika sa dnes nepripojila k deklarácii Istanbulské záväzky, ktorá upravuje problematiku migrácie. K dokumentu sa nepripojilo ani Taliansko, Rakúsko či krajiny V4, teda Poľsko, Maďarsko a Česká republika. Hlavným dôvodom bol odkaz v texte na Globálny kompakt pre migráciu (GCM), ku ktorému sa Slovensko v decembri minulého roka v New Yorku nepripojilo.

slovakia

left justify in out

"Máme za to, že prístup k migrácii musí byť založený na spoločnom záujme všetkých zainteresovaných strán pri vzájomnom rešpektovaní povinností na oboch stranách, vrátane legislatívy a zvykov cieľovej krajiny," povedal štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Rudolf Urbanovič, ktorý na dvojdňovej konferencii v tureckom Istanbule zastupoval Slovenskú republiku. 

 

img


Urbanovič však zdôraznil, že Slovensko bude naďalej podporovať všetky aktivity Budapeštianskeho procesu, ktoré sú v súlade so záujmami občanov Slovenska, ochranou ich bezpečnosti a prispejú k odstráneniu príčin migrácie v spolupráci s krajinami pôvodu. Upozornil, že Slovenská republika pravidelne vysiela svojich policajtov na ochranu hraníc do Macedónska, Maďarska, Srbska či Slovinska a je pripravená podporovať riešenia, vďaka ktorým bude chránená vonkajšia hranica Európskej únie.

 

img

 

Budapeštiansky proces je poradné fórum, na ktorom participuje viac než 50 vlád zo širšieho európskeho regiónu a desať medzinárodných organizácií. Zameriava sa na podporu dobrej správy v oblasti migrácie, na rozvoj komplexných a udržateľných systémov riadnej migrácie a na výmenu informácií v širokom spektre migračných otázok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies