Slovensko sa nenechá zastrašiť a bude pôsobiť v misii ISAF až do konca

NETKY.SK • 27 December 2013, 18:08 • 2 min
Slovensko sa nenechá zastrašiť a bude pôsobiť v misii ISAF až do konca

BRATISLAVA - Slovensko sa týmto zbabelým aktom nenechá zastrašiť a slovenskí vojaci budú pôsobiť v misii ISAF až do jej konca plánovaného na záver roka 2014.

slovakia

left justify in out

Na margo dnešného útoku na konvoj v afganskom Kábule, pri ktorom prišli o život dvaja slovenskí vojaci, to vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.
Útok, ku ktorému sa prihlásilo hnutie Taliban, šéf slovenskej diplomacie ostro odsúdil. "V prvom rade chcem vyjadriť hlbokú sústrasť pozostalým. Slovensko prinieslo obeť v podobe dvoch ľudských životov. Takáto strata vždy bolí. Ostro odsudzujem každý útok proti slovenským vojakom a spojeneckým silám v Afganistane," uviedol Lajčák.
Dnešný útok je podľa jeho slov namierený proti úsiliu pomôcť Afgancom pri zaisťovaní bezpečnosti a stability ich vlastnej krajiny aj bez pomoci Severoatlantickej aliancie. "Nemáme záujem byť v Afganistane ani o deň dlhšie, ako je nevyhnutné. Na druhej strane, chceme po sebe zanechať stabilnú vládu," dodal minister.

Ministerstvo obrany SR potvrdilo, že pri útoku na konvoj v Afganistane prišli o život dvaja príslušníci Ozbrojených síl SR. Vojaci pôsobili v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Podľa informácií TASR išlo o 34- a 39-ročného vojaka. Ako uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková, o tragickej udalosti už boli pozostalí informovaní. Ostatní príslušníci slovenského kontingentu v Afganistane sú v poriadku. "Intenzívne pracujeme na prevoze tiel zosnulých vojakov domov na Slovensko," dodala Balleková.
Tragická udalosť sa stala mimo vojenskej základne spojeneckých síl pri Kábule, pri bežnom konvoji vojenských vozidiel. Podľa doteraz známych informácií malo dôjsť k explózii civilného vozidla vo chvíli, keď sa v jeho blízkosti presúval vojenský konvoj. Zahraničné médiá informovali, že išlo o útok samovražedného atentátnika s autom naloženým výbušninami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies