Slováci tvoria len niečo vyše jedného percenta populácie EÚ

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 18:33 • 2 min
Slováci tvoria len niečo vyše jedného percenta populácie EÚ

BRATISLAVA - Obyvateľstvo Nemecka, Francúzska, Veľkej Británie a Talianska tvorí viac ako polovicu celej európskej populácie. Slovensko sa na nej podieľa 1,1 percenta. Pokiaľ ide o nárast obyvateľstva, ten zaznamenalo vlani celkovo 17 krajín, medzi nimi aj my.

slovakia

left justify in out

Najviac obyvateľov pritom pribudlo v Luxembursku, Rakúsku, Nemecku, na Malte, vo Švédsku, Dánsku a Belgicku. Naopak, najväčší pokles obyvateľstva bol v Litve, Lotyšsku, Chorvátsku, Bulharsku, Grécku a Rumunsku. Pri príležitosti dnešného Svetového dňa populácie údaje Eurostatu agentúre SITA poskytla Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

 

Podľa údajov Eurostatu vzrástol za posledné desaťročie priemerný vek európskej populácie skoro o tri roky, z 39,5 v roku 2005 na 42,4 roka. Najvyšší počet mladých ľudí bol pritom v Írsku (22,1 %), zatiaľ čo najmenej mladých tvorili Nemci (13,2 %). V celej Únii sa vlani narodilo takmer 5,1 milióna detí, pričom viac ako 5,2 milióna ľudí zomrelo. Je to teda historický prvýkrát, čo v EÚ viac ľudí zomrelo ako sa narodilo. Najviac detí sa narodilo v Írsku, Francúzsku, Veľkej Británii a Švédsku. Naopak, najmenej detí vlani pribudlo v Taliansku, Portugalsku a Grécku.


Medzi najľudnatejšie krajiny EÚ sa stále radia Nemecko (82,2 milióna obyvateľov), Francúzsko (66,7 mil.), Veľká Británia (65,3 mil.) a Taliansko (60,7 mil.). Spolu tak tvoria viac ako polovicu celej európskej populácie. Slovensko sa na nej podieľa len 1,1 percenta. Podľa predpovedí by v roku 2080 malo byť v Európskej únii vyše 63 miliónov obyvateľov, ktorí majú 80 a viac rokov. Vlani túto vekovú skupinu tvorilo viac ako 37 miliónov ľudí.


Slovensko sa v štatistikách vyníma ukazovateľom ekonomickej závislosti starších osôb, čo je pomer medzi počtom obyvateľov nad 65 rokov a ekonomicky aktívnym obyvateľstvom. Podľa odborníkov bude práve Slovensko na čele tohto rebríčka v roku 2080. Spomínaný ukazovateľ bude naopak najnižší v Litve, odhady počítajú s pomerom 34 percent, slovenské čísla dosiahnu 68,7 percenta.


Svetový deň populácie si pripomíname 11. júla už 27 rokov. V tento deň ešte v roku 1987 dosiahol počet obyvateľov Zeme päť miliárd. Pokiaľ ide o populáciu Európskej únie, na začiatku tohto roka mala viac ako 510 miliónov obyvateľov, čo je nárast približne o dva milióny v porovnaní so začiatkom roka 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies