Slovensko sa môže vyjadriť k výhradám EK k elektronickému mýtu do konca roka

NETKY.SK • 7 December 2010, 08:10 • 2 min
Slovensko sa môže vyjadriť k výhradám EK k elektronickému mýtu do konca roka

Slovensko sa môže vyjadriť k výhradám EK k elektronickému mýtu do konca roka

slovakia

left justify in out

img

Slovensko dostalo ďalší mesiac na to, aby sa vyjadrilo k námietkam Európskej komisie (EK) viažucim sa k priebehu verejného obstarávania na výber elektronického mýta. Pôvodne mali slovenské orgány odpovedať na odôvodnené stanovisko EK do konca novembra, no požiadali o ďalší čas a EK žiadosti vyhovela.
      "Uzávierku zaslania odpovede zo strany Slovenska sme predĺžili do 1. januára 2011. Rozhodli sme sa pre predĺženie termínu po preskúmaní žiadosti zo strany slovenskej strany," povedala pre TASR Chantal Hughesová, hovorkyňa komisára pre vnútorný trh Michela Barniera.
      Európska komisia SR vytkla 30. septembra tohto roka v rámci druhostupňovej úrovne konania o porušení zásad európskej legislatívy diskrimináciu kandidátov a nevypísanie tendra o elektronickom výbere mýta na celoeurópskej úrovni.
      "Komisia je znepokojená, že Slovensko porušilo pravidlá EÚ v oblasti verejného obstarávania diskrimináciou niektorých záujemcov, čím neotvorilo postup na obstaranie elektronického výberu mýta celoeurópskej hospodárskej súťaži. Pravidlá zaručujú férovú hospodársku súťaž pre európske spoločnosti, aby sa dosiahlo najlepšie využitie verejných zdrojov. Pokiaľ tieto pravidlá nie sú implementované, hrozia obmedzené trhové podmienky a plytvanie verejných finančných prostriedkov," napísala vtedy v oficiálnom komuniké komisia.
      Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v tendri vypísanom ešte v roku 2007 po zaslaní ponúk vylúčila pre nesplnenie technických požiadaviek troch uchádzačov o službu, ktorej hodnota sa odhadovala asi na 664 miliónov eur. Po podpísaní kontraktu 13. januára 2009 s víťazom tendra sa mnohé zmluvné podmienky zmenili. Komisia konštatuje, že ak by tieto zmenené klauzuly boli zverejnené na začiatku procedúry, uchádzači by mohli poslať iné ponuky a na tendri by sa mohlo zúčastniť viac kandidátov.
      Ak slovenské úrady na výzvu vysvetliť celý proces neodpovedia uspokojivo do konca roka, komisia posunie prípad pred Európsky súdny dvor (ESD).

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies