Slovensko sa dnes schová pod mraky, občas bude dážď,na horách sneženie

NETKY.SK • 25 Február 2013, 12:26 • 2 min
Slovensko sa dnes schová pod mraky, občas bude dážď,na horách sneženie

Slovensko sa dnes schová pod mraky, občas bude dážď,na horách sneženie - Zaujímavosti Počasie u nás ovplyvňuje tlaková níž. Zamračené, miestami dážď, na horách sneženie.

slovakia

left justify in out

img

Počasie u nás ovplyvňuje tlaková níž. Zamračené, miestami dážď, na horách sneženie. Teploty 4 až 9 stupňov Celzia.

Na západnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 6 až 9 stupňov C.

Na strednom Slovensku zamračené, dážď so snehom, najnižšie ranné teploty 2 až -3 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.

Na východnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 2 až -2 a najvyššie denné 4 až 8 stupňov C.


Počasie na horách:
Vo výške 1000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -2 a najvyššia denná 3 stupne C.

Vo výške 1500 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -4 a najvyššia denná 1 stupeň C.

Vo výške 2000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -6 a najvyššia denná -2 stupne C.


SHMÚ nameral na 22 miestach zvýšené hladiny tokov

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) nameral dnes o 6. hodine na 22 staniciach štátnej hydrologickej siete hladiny, ktoré zodpovedajú povodňovým situáciám. TASR o tom informoval hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

"Na jednej stanici bola dosiahnutá hladina zodpovedajúca 3. stupňu povodňovej aktivity, na siedmich staniciach hladiny dosiahli 2. stupeň povodňovej aktivity a na 14 staniciach 1. stupeň povodňovej aktivity. Najviac postihnutými oblasťami boli povodie Ipľa a povodie Nitry," povedala hydrologička SHMÚ Danica Lešková. Dodala, že vzhľadom na dnes predpokladané teploty 4 až 8 stupňov Celzia a zrážky už len do 5 mm sa predpokladá na tokoch ustálenosť až mierny vzostup vodných hladín. Tretí stupeň povodňovej aktivity je v Plášťovciach na toku Litava.

Lešková pripomenula, že nepriaznivá hydrologická situácia sa začala vyvíjať už v piatok 22. februára, keď spadlo 5 – 10 mm zrážok vo forme mokrého snehu, na západnom Slovensku do 18 mm. Sobotňajšie zrážky s úhrnom v priemere 20 mm a teploty do päť stupňov Celzia zapríčinili, že dážď a topiaci sa sneh zdvihli hladiny tokov. "Nedeľňajší dážď s úhrnom osem až 15 mm opäť na západnom Slovensku a juhu stredného Slovenska znamenal ďalšie vzostupy hladín riek," povedala Lešková. Dodala, že v súčasnosti na postihnutých miestach neprší alebo len slabo mrholí. Takáto poveternostná situácia by podľa nej mala postupne zmierniť vzostupy vodných hladín a situáciu upokojovať.

Lavínové nebezpečenstvo sa opäť vystupňovalo

Vo vysokohorskom teréne všetkých slovenských pohorí sa zvýšilo lavínové nebezpečenstvo na 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Všeobecne veľmi nerovnomerne rozložená snehová pokrývka síce vplyvom oteplenia postupne sadá, ale na mnohých strmých svahoch je naďalej iba slabo spevnená. Lavíny môže uvoľniť už jej malé dodatočné zaťaženie. Zvýšená je aj pravdepodobnosť výskytu samovoľných lavínových zosuvov.

Dnes ráno bolo na horách zamračené a hmlisto. Vo Vysokých Tatrách ešte slabo snežilo, v nižších polohách mrholilo. Teplota vzduchu sa pri pokračujúcom oteplení pohybovala od -6 do +3 stupňov Celzia. Na hrebeňoch fúkal čerstvý vietor južných smerov rýchlosťou do 30 km/h, v nárazoch do 40 km/h.

Počas uplynulých 24 h pripadlo od poprašku do 15 cm snehu, cez poslednú periódu sneženia až do 60 cm. Vietor vyfúkal hrebene na niektorých miestach až na tvrdý ľadový podklad. Naopak, v mnohých iných lokalitách vytvoril z previateho nového snehu nebezpečné nestabilné mäkké dosky a vankúše.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona