Slovensko sa chystá na otvorenie nových zastupiteľských úradov

NETKY.SK • 9 Január 2019, 14:14 • 2 min
Slovensko sa chystá na otvorenie nových zastupiteľských úradov

BRATISLAVA - V niektorých oblastiach sveta slovenské záujmy nie sú dostatočne zastúpené. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR preto uvažuje o otvorení nových zastupiteľských úradov. Tie by mohli vzniknúť napríklad v Azerbajdžane, Kolumbii alebo Saudskej Arábii. Vyplýva to zo správy o stave siete zastupiteľských úradov v SR zahraničí, ktoré počas včerajších hodín schválila vláda.

slovakia

left justify in out

Zastupiteľský úrad v hlavnom meste Azerbajdžanu Baku by bol druhým v regióne Kaukazu. Ďalší sa nachádza v Moskve. Zriadenie nového úradu vyplýva aj z výsledkov oficiálnej návštevy predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) v Azerbajdžane.

 

"Tento záujem podporujú aj ekonomické (80 percent HDP južného Kaukazu tvorí Azerbajdžan) a energetické faktory," priblížil rezort diplomacie.

 

Podľa ministerstva chýba aj zastupiteľský úrad na západnom pobreží USA. Dôvodom má byť technologická vyspelosť a ekonomická sila časti západného pobrežia, ktorá láka aj slovenských občanov. Len základné funkcie podľa neho dokáže plniť aj jediný zastupiteľský úrad v regióne Latinskej Ameriky, ktorý rezort diplomacie považuje za perspektívny. Zastupiteľský úrad by sa preto mohol otvoriť v kolumbijskej Bogote alebo peruánskej Lime.

 

img

Bogota, hlavné mesto Kolumbie

Zdroj: Pixabay

 

Posilnenie diplomatickej prítomnosti si podľa MZVaEZ vyžaduje aj arabský svet.

 

"Pokračujúca intenzifikácia bilaterálnej spolupráce Slovenska s Kráľovstvom Saudskej Arábie by mohla vyústiť do zriadenia zastupiteľského úradu SR v Rijáde, čo by mohlo prispieť k riešeniu situácie preťaženia zastupiteľského úradu v Káhire viacerými priakreditáciami," vysvetlil rezort.

 

img

Rijád, Saudská Arábia

Zdroj: Pixabay

 

K 1.11.2018 malo Slovensko v zahraničí celkom 89 zastupiteľských úradov, z toho 64 veľvyslanectiev. Konzulárne funkcie vykonávalo 72 zastupiteľských úradov. Víza vydávalo 50 z nich, niektoré v rámci takzvaných regionálnych vízových úradov. Tie svojou územnou pôsobnosťou pokrývajú pri výkone vízovej agendy všetky štáty Schengenu. Ide napríklad o zastupiteľský úrad vo Viedni alebo Prahe.

 

img

Zdroj: Unsplash

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona