Slovensko sa budúci rok zúčastní na cvičení krízového manažmentu NATO

NETKY.SK • 13 August 2015, 10:45 • 2 min
Slovensko sa budúci rok zúčastní na cvičení krízového manažmentu NATO

BRATISLAVA – Precvičenie procesu krízového riadenia NATO a členských krajín bude súčasťou cvičenia NATO CMX 2016, do ktorého sa zapojí aj Slovensko. Cvičenie sa uskutoční na jar budúceho roku. Vyplýva to z návrhu na zabezpečenie prípravy, vykonania a vyhodnotenia cvičenia, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

slovakia

left justify in out

V rámci akcie sa napríklad precvičia aliančné konzultácie a kolektívny rozhodovací proces podľa článku päť Washingtonskej zmluvy, ktorý hovorí o kolektívnej ochrane členských krajín aliancie. Taktiež sa precvičí použitie Síl reakcie NATO, či uvedenie ozbrojených síl (OS) SR do pohotovosti.

 

"Cvičenia krízového manažmentu NATO majú za cieľ precvičiť proces krízového riadenia NATO a členských krajín, prípadne aj partnerských a ďalších pozvaných krajín, ako aj medzinárodných organizácií v kontexte medzinárodného krízového riadenia," uvádza sa v dôvodovej správe k materiálu. Podobné cvičenia krízového manažmentu sa uskutočnili aj v minulosti.

 

Cvičenie bude riadiť Severoatlantická rada pod záštitou generálneho tajomníka NATO. Na Slovensku bude cvičenie CMX 2016 vrátane prípravy, realizácie a vyhodnotenia koordinovať minister obrany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies