Slovensko sa bude zodpovedať pred EÚ z troch porušení únijného práva

NETKY.SK • 29 September 2016, 13:48 • 2 min
Slovensko sa bude zodpovedať pred EÚ z troch porušení únijného práva

BRUSEL - Európska komisia (EK) predstavila dnes svoj balíček rozhodnutí o porušení právnych predpisov EÚ na mesiac september a oznámila právne kroky, ktoré prijíma proti členským štátom, ktoré nesplnili svoje povinnosti vyplývajúce z legislatívy EÚ. Komisia má v septembrovom balíčku tri prípady porušenia únijného práva spojené so Slovenskou republikou.

slovakia

left justify in out

Dnes zverejnené rozhodnutia sa týkajú rôznych sektorov a oblastí politiky EÚ a usilujú sa o zabezpečenie riadneho uplatňovania práva EÚ v záujme občanov a firiem. Komisia predstavila deväť výziev, 48 odôvodnených stanovísk a päť prípadov posunula Súdnemu dvoru Európskej únie v Luxemburgu. EK zároveň oznámila, že uzatvára 122 prípadov, kde záležitosti s príslušnými členskými štátmi boli vyriešené bez toho, aby Brusel musel pokračovať v ďalšom konaní.

 

V oblasti jednotného digitálneho trhu EK požiadala Slovensko zároveň s Belgickom, Bulharskom, Cyprom, Českou republikou, Estónskom, Fínskom, Francúzskom, Gréckom, Chorvátskom, Litvou, Lotyšskom, Luxemburskom, Maďarskom, Holandskom, Portugalskom, Rakúskom, Slovinskom a Britániou o zavedenie opatrení na zníženie nákladov na budovanie vysokorýchlostných sietí. Týchto 19 členských štátov by malo zaviesť predpisy, vďaka ktorým sa znížia náklady na zavedenie širokopásmového pripojenia.

 

Zo strany eurokomisie ide o posledné upozornenie, lebo členské štáty mali zaviesť príslušnú smernicu do svojho vnútroštátneho práva do 1. januára 2016. Tieto krajiny majú dva mesiace na to, aby Európskej komisii oznámili opatrenia pre zosúladenie svojej legislatívy s právom EÚ. Ak tak neurobia, komisia môže postúpiť vec Súdnemu dvoru EÚ a navrhnúť finančné sankcie.

V rámci politiky EÚ pre životné prostredie EK vyzvala Bulharsko a Slovensko, aby zabránili znečisteniu vody dusičnanmi, čiže aby dodržiavali smernicu EÚ o ochrane vôd pred znečistením dusičnanmi.

 

Komisia ešte v novembri 2012 začala konanie o nesplnení povinnosti voči SR, keď zistila sériu nedostatkov pri prijímaní a vykonávaní predpisov EÚ platných pre dusičnany. Slovensko po prijatí zákona o hnojivách už vyriešilo väčšinu otázok, musí však ešte určiť dostatočný počet oblastí ohrozených dusičnanmi a zabezpečiť, aby bol akčný program pre dusičnany v súlade s právom EÚ.

 

Obe krajiny, Bulharsko aj Slovensko, majú dva mesiace na to, aby komisii oznámili opatrenia na nápravu nedostatkov, ináč sa ich prípad dostane pred Súdny dvor EÚ.

 

V rámci politiky pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky EK vyzvala SR, aby dodržiavala pravidlá EÚ v oblasti verejného obstarávania.

 

Komisia žiada, aby Slovensko riadne prebralo ustanovenia smernice o prostriedkoch nápravy, a to tak, že dokončí proces nového hodnotenia ponúk. V roku 2009 sa začalo verejné obstarávanie na únijnej úrovni na modernizáciu železnice v hodnote vyše 250 miliónov eur, ale na Slovensku hodnotenie ponúk doteraz nebolo ukončené.

 

Pravidlá EÚ pre verejné obstarávanie majú za účel zabezpečiť, aby obstarávanie prebiehalo transparentným a účinným spôsobom a dávalo všetkým hospodárskym subjektom rovnakú šancu zúčastniť sa výzvy na predkladanie ponúk a získať zákazku.

 

Tým, že Slovensko nedokončilo hodnotenie ponúk, bol porušený čl. 10 smernice o obstarávaní vo verejných službách, ktorý sa týka rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie uchádzačov. Slovenským orgánom bola v októbri 2014 zaslaná príslušná výzva; Najvyšší súd SR v reakcii na ňu zrušil všetky rozhodnutia o zadaní tejto zákazky a nariadil nové hodnotenie ponúk. Takmer dva roky po rozhodnutí však slovenské orgány hodnotenia ešte nedokončili.

 

Slovenské orgány majú dva mesiace na to, aby oznámili opatrenia, ktoré prijali na vykonanie nápravy, v opačnom prípade môže EK predložiť tento prípad Súdnemu dvoru EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies