Slovensko robí opatrenia na zaistenie bezpečnosti svojho veľvyslanectva v Iraku

NETKY.SK • 17 Jún 2014, 14:29 • 2 min
Slovensko robí opatrenia na zaistenie bezpečnosti svojho veľvyslanectva v Iraku

BAGDAD/BRATISLAVA - Slovenské ministerstvo zahraničných vecí realizuje opatrenia na zaistenie bezpečnosti pracovníkov slovenského veľvyslanectva v Bagdade.

slovakia

left justify in out

TASR to dnes potvrdil hovorca ministerstva Boris Gandel.
     

Za týmto účelom zasadol v pondelok krízový štáb. "Naše kroky realizujeme v koordinácii a v spolupráci s našimi spojencami," uviedol Gandel s tým, že ministerstvo bude vývoj situácie pravidelne vyhodnocovať a v prípade ďalšej eskalácie prijme adekvátne opatrenia.
     

V databáze občanov SR, ktorí sa zdržujú v Iraku, sa v súčasnosti zaregistroval iba jeden občan s trvalým pobytom v danej krajine.
     

Naďalej platí 4. stupeň odporúčania, a to okamžité opustenie Iraku s výnimkou Kurdistanu.
     

V súvislosti s obsadením viacerých irackých miest vzbúrencami zo sunnitskej islamistickej organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), posilnila americká armáda bezpečnostné opatrenia v okolí svojich diplomatických zariadení v Bagdade. 
     

Americký prezident Barack Obama v pondelok Kongresu oznámil, že USA vysielajú do Iraku 275 armádnych príslušníkov, ktorí budú zaisťovať podporu a bezpečnosť amerických občanov a veľvyslanectva po tom, ako sa militanti zmocnili severu krajiny.
     

Americký minister zahraničných vecí John Kerry uviedol, že USA zvažujú letecké útoky, ktorými by pomohli irackej vláde poraziť islamistické povstanie v krajine a tiež prípadné rokovania so susedným Iránom.
     

Organizácia ISIL, ktorý vedie silnú ofenzívu v severnom Iraku, sa usiluje vytvoriť kalifát na severe Sýrie a Iraku. Bojuje proti irackej vláde, podporovanej Iránom. Považuje totiž všetkých šiitov za kacírov, ktorí si zaslúžia smrť, a vychvaľuje sa, že zmasakrovala stovky irackých vojakov, ktorí sa bojovníkom ISIL-u minulý týždeň vzdali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies