Slovensko ratifikuje Kigalský dodatok o redukcii fluórovaných plynov, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 11:56 • 2 min
Slovensko ratifikuje Kigalský dodatok o redukcii fluórovaných plynov, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu

BRATISLAVA – Vláda dnes súhlasila s ratifikáciou Kigalského dodatku k Montrealskému protokolu o látkach, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu.

slovakia

left justify in out

V dodatku, ktorý uzavreli v októbri minulého roku v rwandskom Kigali, sa zmluvné strany Montrealského protokolu zaviazali postupne redukovať výrobu a spotrebu fluórovaných plynov (HFC). Návrh na ratifikáciu je z ministerstva životného prostredia (MŽP).

Medzinárodné spoločenstvo pristúpilo na pôde OSN k viacerým krokom k zastaveniu ničenia stratosférického ozónu a odvráteniu hroziacej ekologickej katastrofy. Na stretnutí vo Viedni bol v marci 1985 prijatý Dohovor o ochrane ozónovej vrstvy ako východiskový dokument pri ďalšom riešení tohto globálneho problému. Nadväzne naň bol v septembri 1987 prijatý prvý vykonávací protokol - Montrealský protokol o látkach, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu, ktorý ustanovuje podmienky a regulačné opatrenia vedúce k postupnému obmedzovaniu výroby a spotreby látok poškodzujúcich ozónovú vrstvu.

 

Ich náhradou sa stali fluórované uhľovodíky, ktoré sa používajú najmä v chladiacich a klimatizačných zariadeniach, v tepelných čerpadlách, v systémoch protipožiarnej ochrany a pri výrobe izolačnej peny. Fluórované uhľovodíky síce nepatria k látkam, ktoré poškodzujú ozónovú vrstvu, sú to však skleníkové plyny s významným potenciálom globálneho otepľovania. Z tohto dôvodu došlo k všeobecnej zhode zahrnúť fluórované uhľovodíky pod režim montrealského protokolu prijatím dodatku, ktorý postupne obmedzí ich výrobu a spotrebu.

"Celosvetové postupné znižovanie spotreby a výroby fluórovaných uhľovodíkov je nevyhnutné na zníženie ich príspevku k zmene klímy a zabránenia ich neobmedzenému zavádzaniu najmä v rozvojových krajinách," píše v návrhu MŽP s tým, že Kigalský dodatok je tiež dôležitým príspevkom k vykonávaniu Parížskej dohody a jej cieľa udržať zvýšenie teploty výrazne pod hodnotu 2 °C. Nárast globálnej teploty by sa mal prijatím Kigalského dodatku znížiť o 0,5 °C.

 

Zmluvné strany musia zredukovať výrobu a spotrebu fluórovaných uhľovodíkov najneskôr do roku 2045. Kigalský dodatok sa bude implementovať pomocou už platných právnych predpisov Európskej únie. Platnosť nadobudne 1. januára 2019.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies