Slovensko ratifikuje dodatok k Protokolu o ťažkých kovoch

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 11:26 • 2 min
Slovensko ratifikuje dodatok k Protokolu o ťažkých kovoch

BRATISLAVA – Vláda dnes súhlasila s ratifikáciou Dodatku k Protokolu o ťažkých kovoch k Dohovoru o diaľkovom znečisťovaní ovzdušia prechádzajúcom hranicami štátov.

slovakia

left justify in out

Slovensko je signatárom Dohovoru z roku 1979, ktorý je hlavným medzinárodným právnym rámcom pre spoluprácu a opatrenia zamerané na predchádzanie znečistenia ovzdušia s osobitným zameraním na diaľkové znečisťovanie prechádzajúce hranicami štátov. Dohovor má rámcový charakter a tvorí ho osem vykonávacích protokolov, ktorých je Slovensko zmluvnou stranou. Protokol o ťažkých kovoch bol uzavretý v roku 1998, platnosť nadobudol 29. decembra 2003. Jeho cieľom je znižovanie a kontrola emisií olova, kadmia a ortuti ako škodlivých ťažkých kovov diaľkovo šírených v ovzduší cez hranice štátov.

Protokol vyžaduje, aby zmluvné strany znížili svoje celkové ročné emisie týchto troch kovov pod ich úrovne z rokov 1985 až 1995. Zmluvné strany by tiež podľa neho mali uplatňovať najlepšie dostupné techniky (BAT) pre určité kategórie zdrojov emisií a stanovuje emisné limity platné pre špecifické veľké stacionárne zdroje vrátane veľkých spaľovacích zdrojov a spaľovní odpadov. V doplnenom protokole sa ustanovujú najmä prísnejšie limity pre emisie prachu z veľkých stacionárnych zdrojov, ako aj prechodné opatrenia pre tie zmluvné strany, ktoré pristúpia k protokolu pred koncom roka 2019 vrátane krajín východnej a juhovýchodnej Európy.

Dodatok k protokolu nadobudne platnosť deväťdesiaty deň po dni, keď ho ratifikujú dve tretiny zmluvných strán. Doteraz ho ratifikovalo sedem z 33 krajín - Dánsko, Európska únia, Fínsko, Luxembursko, Holandsko, Švédsko a USA. Implementácia doplneného protokolu sa bude uskutočňovať prostredníctvom právnych predpisov Európskej únie (EÚ). Doplnenia protokolu sú v plnej miere transponované v právnych predpisoch EÚ, a to najmä prostredníctvom existujúcich právnych predpisov na kontrolu zdrojov priemyselných emisií.

Smernice EÚ o priemyselných emisiách sú transponované do slovenského právneho poriadku prostredníctvom zákona o ovzduší a vykonávacou vyhláškou Ministerstva životného prostredia SR. Týmto predpisom boli zavedené do vnútroštátnej legislatívy minimálne požiadavky pre výrobu železa a ocele, výrobu a spracovanie neželezných kovov, výrobu a spracovanie olova, pre výrobu cementu a skla.

 

„Nakoľko všetky doplnenia protokolu sú v plnej miere transponované prostredníctvom právnych predpisoch EÚ a zavedené vo vnútroštátnom právnom poriadku, nie je potrebné prijatie žiadnych ďalších legislatívnych úprav a ani vyhodnotiť ich vplyvy a dopady,“ konštatuje MŽP v predkladacej správe.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona