Slovensko pritvrdzuje v boji proti vtáčej kriminalite

NETKY.SK • 19 November 2016, 09:06 • 2 min
Slovensko pritvrdzuje v boji proti vtáčej kriminalite

BRATISLAVA - Proti nelegálnemu zabíjaniu vtákov a ďalšej "vtáčej kriminalite" bude aj Slovensko bojovať za pomoci psa špeciálne vycvičeného na hľadanie otrávených návnad a ich obetí v teréne.

slovakia

left justify in out

Ako vo vyhlásení informovala Lucia Deutschová z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, aj naša krajina sa už zapojila do medzinárodného projektu s názvom Ochrana orla kráľovského prostredníctvom znižovania mortality zapríčinenej človekom v Panónskom regióne (LIFE PannonEagle). Jeho cieľom je ochrana orla kráľovského, sokola rároha a ďalších druhov v partnerských krajinách, so zameraním sa na prevenciu, odhaľovanie a riešenie prípadov nelegálnych aktivít. Projekt bol podporený Európskou úniou v rámci programu LIFE a významnou mierou prispieva k zlepšeniu stavu dravcov v územiach siete Natura 2000.


„Na Slovensku majú nelegálne aktivity vysoký negatívny vplyv na mnohé vzácne druhy dravcov. Orol kráľovský i sokol rároh sa v uplynulých desiatich rokoch stali obeťami nelegálnych činov v počte 19 jedincov. V prípade orla kráľovského je alarmujúci fakt, že tento počet predstavuje v podstate polovicu západoslovenskej populácie, ktorá je veľmi krehká – už 10 rokov jej veľkosť nenarástla ani o jediný pár," uviedla Deutschová s tým, že ornitológovia sa najčastejšie stretávajú s otrávenými návnadami. Používané jedy pritom patria v EÚ medzi zakázané látky a sú nebezpečné aj pre ľudí či domácich miláčikov. „Slovensko je v porovnaní s viacerými európskymi krajinami na dobrej ceste k riešeniu nelegálnych aktivít cielených na vtáctvo," konštatovala Deutschová. Dodala, že dôvodom je najmä ochota spolupráce a priamej účasti Ministerstva vnútra SR, ktoré zastrešuje procesy vyšetrovania.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies