Slovensko pristúpi k dohode o preprave tovaru po železnici

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 18:40 • 2 min
Slovensko pristúpi k dohode o preprave tovaru po železnici

BRATISLAVA - Slovensko pristúpi k platnému zneniu Dohody o medzinárodnej preprave tovaru po železnici (SMGS). Národná rada SR v stredu súhlasila s uvedenou dohodou a vyhlásením SR k nej na návrh ministerstva dopravy.

slovakia

left justify in out

Ak by SR k dohode nepristúpila, v dôsledku jej pripravovaného revidovania by sa nákladná železničná prekládka vykonávala na ukrajinskej strane štátnej hranice. To by malo negatívny vplyv na výkony a zamestnanosť na východoslovenských prekladiskách na železničných staniciach v Čiernej nad Tisou a Maťovciach. Podľa ministerstva dopravy by reálne hrozilo presmerovanie a zníženie objemu tranzitu tovarových tokov cez územie SR, pretože Maďarsko a Poľsko sú členmi uvedenej dohody. Negatívny dopad by sa v prípade nepristúpenia k dohode prejavil aj v železničnej nákladnej doprave na Slovensku.

 

Schválenie revidovanej dohody SMGS sa pripravuje na zasadnutí ministrov krajín zastúpených v Organizácii pre spoluprácu železníc (OSŽD) v litovskom Vilniuse 3. až 6. júna. Pre SR je podľa rezortu dopravy nevyhnutné, aby k dohode pristúpila najneskôr do 5. júna a predišla tým finančným stratám a zvýšeniu nezamestnanosti pre prepravu tovarov cez Ukrajinu a Maďarsko. Po nadobudnutí právoplatnosti dohody SMGS, ktoré je predpokladané 1. júla 2015, SR vypovie trojdohodu slovenského a ukrajinského ministerstva dopravy a ruského ministerstva železníc o medzinárodnej železničnej preprave tovaru a o tranzitných prepravách po železniciach týchto štátov. Táto dohoda bola podpísaná 9. júna 1999 a účinná je od 10. novembra 2000. Zmluvnými stranami dohody SMGS je ďalších šesť členských štátov Európskej únie - Estónsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Maďarsko a Bulharsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies