Slovensko prisľúbilo, že prijme desiatky ďalších utečencov

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 14:38 • 2 min
Slovensko prisľúbilo, že prijme desiatky ďalších utečencov

BRATISLAVA - Slovensko prisľúbilo, že príjme 60 nových utečencov. Ako v poludňajších správach informovala RTVS, tvrdí to Európska komisia.

slovakia

left justify in out

Verejnoprávna televízia pripomína, že Slovensko je jedinou krajinou Visegrádskej štvorky (V4), ktorá nečelí správnemu konaniu za neprijímanie utečencov. Na tému migrácie sa podľa RTVS rozprávali aj počas minulotýždňovej návštevy premiéra Roberta Fica pri návšteve Európskej komisie v Bruseli.

Aj keď celá V4 deklaruje odpor k prijímaniu utečencov podľa terajších kvót, Európska komisia začala konanie pre neplnenie dohôd iba proti Česku, Poľsku a Maďarsku. Eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopoulos pri tej príležitosti doplnil, že Slovensko sa procedúre vyhlo. „Chceme privítať postoj Slovenska a Rakúska, ktoré len nedávno prisľúbili konať v duchu záväzkov a zodpovednosti k ostatným členským krajinám,“ povedal Avramopoulos.

Podľa najnovších informácií vydávaných Európskou komisiou sa Slovensko zaviazalo prijať 60 nových utečencov. Dosiaľ sme ich prijali 16, z toho sedem vo februári. Premiér Robert Fico pritom len minulý týždeň v Bruseli zopakoval, že Slovensko má ku kvótam stále negatívny postoj. „Je mi to ľúto. Môžem len zopakovať principiálne stanovisko vlády SR, my máme zásadný problém s kvótami,“ povedal Fico na pôde Európskej komisie.

Slovensko spolu s ostatnými krajinami V4 zaslalo list talianskej vláde, v ktorom krajine s 200-tisíc utečencami ponúka pomoc. Premiér vtedy podľa RTVS prípadné prijatie utečencov nespomenul. „Chcem opätovne ponúknuť efektívnu formu solidarity Taliansku. Hovorím o peniazoch, o technike, o ľuďoch,“ vyhlásil Fico. Slovensko spolu s Maďarskom očakáva do konca roka rozhodnutie Európskeho súdneho dvora o ich žalobe proti dočasným kvótam. Generálny sudca dvora ich v poradnom stanovisku odporučil zamietnuť.
 

Ministerstvo vnútra k tejto záležitosti vydalo objasňujúce stanovisko:

V súlade s dobrovoľným záväzkom SR z roku 2015 relokovať z Talianska a Grécka 100 osôb (60 z Talianska a 40 z Grécka),  bolo k dnešnému dňu zaslaných  5 ponúk na prijatie relokovaných osôb  (tzv.pledge) do Grécka a jeden pledge do Talianska, každý s ponukou prijať 10 osôb. To je číslo 60 žiadateľov o azyl, ktoré správne uvádza aj Európska komisia v nedávno prijatej 14. Správe o relokáciách a presídľovaní. Týka sa však už v minulosti dobrovoľne prijatého záväzku, žiadnych nových alebo dodatočných relokácií. Z nich sme v rámci relokácií  prijali 16 ľudí, ide o 5 matiek a 11 detí, zvyšné dve matky s deťmi ušli. Momentálne je z relokovaných osôb na Slovensku 9 osôb. SR trvá pri prijímaní v rámci relokácií stále na tom, že musí ísť o zraniteľné a najviac ohrozené skupiny, ktorými sú matky s deťmi a musia mať platné doklady. Momentálne máme rozpracovaných 10 osôb (opäť matky s deťmi) z Talianska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies