Slovensko prišlo o polmiliardovú investíciu v prospech Maďarska, rozhodla aj nižšia korporátna daň

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 10:39 • 2 min
Slovensko prišlo o polmiliardovú investíciu v prospech Maďarska, rozhodla aj nižšia korporátna daň

BRATISLAVA – Slovensko prehralo boj o ďalšiu stámiliónovú investíciu. Indický výrobca pneumatík pre osobné a nákladné automobily Apollo Tyres dal prednosť Maďarsku, kde má preinvestovať pol miliardy eur. Informuje o tom vo svojom dnešnom vydaní denník Hospodárske noviny (HN).

slovakia

left justify in out

Na Slovensku bolo alternatívou pre postavenie závodu mesto Šaľa, ktoré so spoločnosťou tri mesiace intenzívne rokovalo. SR podľa denníka prišla o približne 1200 pracovných miest, ktoré investor plánoval vytvoriť, a ďalšie, ktoré mohli vytvoriť subdodávatelia.

 

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR neúspech Slovenska odôvodňuje okrem iného malým počtom priemyselných parkov, kde sa dá umiestniť takáto veľká investícia. "Spomínaná nevýhoda nás oproti Maďarsku zásadne diskriminuje," uviedol pre HN hovorca rezortu Stanislav Jurikovič.

 

Hospodárske noviny už pred dvoma týždňami priniesli informáciu, že závod kórejskej spoločnosti Nexen, ktorý zamestná približne 2000 ľudí, skončí v Česku. Niektorí odborníci preto poukazujú na zhoršené podnikateľské prostredie v SR. "V prospech Maďarska hovorí napríklad nižšia korporátna daň," povedala pre HN analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Úsporu nachádzajú firmy v Maďarsku aj v nákladoch na pracovnú silu.

 

Denník upozornil, že o investíciu Apolla bojovali obe krajiny už v roku 2008. Aj vtedy si spoločnosť zvolila nášho južného suseda, údajne pre dobré vzťahy Maďarska a Indie. Firma však v tom čase závod pre krízu nepostavila a k projektu sa vrátila až teraz. Podľa šéfa spoločnosti pre Európu Luisa Ceveniza mali tentoraz rozhodnúť ekonomické kritériá ako pracovné zručnosti, náklady, dostupnosť surovín, kvalita infraštruktúry či investičné stimuly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona