Slovensko prinieslo do vyšehradskej spolupráce novú dynamiku

NETKY.SK • 31 August 2011, 17:58 • 2 min
Slovensko prinieslo do vyšehradskej spolupráce novú dynamiku

Slovensko prinieslo do vyšehradskej spolupráce novú dynamiku

slovakia

left justify in out

img

Slovensko prinieslo počas svojho nedávno ukončeného ročného predsedníctva novú dynamiku do vyšehradskej spolupráce. "V roku jej 20. výročia a po nástupe nových vlád v regióne dokázalo vyšehradskú skupinu oživiť a energizovať," konštatuje ministerstvo zahraničných vecí v materiáli a vyhodnotení hlavných aktivít spolupráce v období 1.7.2010 – 30.6.2011, ktorý dnes zobrala vláda na vedomie.
      Štafetu vo V4 odovzdalo Českej republike vo veľmi dobrej kondícii, pričom zoskupenie sa počas daného roku stalo silnejším a vplyvnejším.
      Vyšehradská štvorka dosiahla dobré výsledky v oblastiach regionálnej a sektorovej spolupráce a v rámci európskej politiky. Osvedčilo sa zavedenie formátu pracovných stretnutí predsedov vlád V4 pred summitmi EÚ. Koordinácia na úrovni premiérov v rámci EÚ pomáhala definovať a presadzovať spoločné záujmy a stanoviská na pôde únie.
      Súčasne sa darilo zvyšovať zahraničnopolitickú prestíž a vnímanie zoskupenia ako rešpektovaného podporovateľa rozširovania EÚ na západný Balkán a posilňovania spolupráce s východnými partnermi únie.
      Spoločná iniciatíva ministrov hospodárstva napríklad prispela k presadeniu infraštruktúrnych projektov v regióne medzi priority EÚ a k zriadeniu pracovnej skupiny na vysokej úrovni pre severo-južné prepojenia koordinovanej Európskou komisiou. Pracovná skupina má počas tohto roka vypracovať akčný plán s diverzifikačnými projektmi v sektore plynárenstva, elektroenergetiky a ropy. Členmi tejto skupiny sú krajiny V4 (SR, ČR, MR, PR), Bulharsko a Rumunsko. Chorvátsko má status pozorovateľa. Ministri obrany zase prijali politické rozhodnutie o vytvorení spoločnej bojovej skupiny EÚ krajín V4 po roku 2015.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies