Slovensko prišlo o Futbalistu storočia, rozlúčka s Popluhárom vo štvrtok

NETKY.SK • 7 Marec 2011, 13:06 • 2 min
Slovensko prišlo o Futbalistu storočia, rozlúčka s Popluhárom vo štvrtok

Slovensko prišlo o Futbalistu storočia, rozlúčka s Popluhárom vo štvrtok

slovakia

left justify in out

img

Slovensko prišlo o svojho najlepšieho futbalistu 20. storočia Jána Popluhára, ktorý v nedeľu dopoludnia zomrel po vážnej chorobe vo veku 75 rokov. Legendárny "Bimbo" hral vo finále MS 1962, kde Československo po prehre 1:3 s Brazíliou získalo strieborné medaily, dva roky predtým na ME sa Popluhár tešil z bronzu.
      Rodák z Bernolákova bol stopérom na pohľadanie. Vedel odobrať čisto loptu, bol známy svojím zmyslom pre fair play. Počas celej kariéry nebol vylúčený a videl iba jednu žltú kartu: "V okolí vlastnej šestnástky som musel hrať čisto, lebo ak by som fauloval, hrozila by nebezpečná štandardná situácia. Na druhej strane, ak by som nezasiahol dostatočne razantne, mohol by ma súper obísť a tá akcia by smrdela gólom. Mojou výhodou bolo, že som vedel predvídať pohyb útočiaceho hráča a od začiatku kariéry som hral stopéra. Na tomto poste som sa cítil ako ryba vo vode," povedal Popluhár nedávno v rozhovore pre TASR.
      Najslávnejšie roky zažil v Slovane Bratislava. V belasom drese odohral 12 sezón a trikrát sa tešil z víťazstva v Československom pohári. Nikdy nezískal ligový titul, ba medzi prsty mu unikol aj slávny triumf Slovana v Pohári víťazov pohárov v roku 1969. Pár mesiacov pred pamätným bazilejským finále prestúpil do Olympique Lyon. V roku 1964 hral Popluhár za mužstvo Európy v Kodani proti Anglicku a v roku 1965 ho pozval Sir Stanley Matthews na svoj rozlúčkový zápas. V roku 2002 mu prezident Rudolf Schuster prepožičal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy.
      Počas kariéry utrpel vážne zranenie členka - ľavú nohu mal, ako sám s jemu typickým dobráckym úsmevom vravieval "ako hokejka". Do toho sa pridali problémy s vnútornými orgánmi a v nemocnici bol posledné mesiace svojho života "ako doma". V rozhovore pre TASR pred necelým mesiacom pri príležitosti oslavy 75. narodenín Jozefa Vengloša, povedal: "Nie je to nič moc. Chodím po nemocniciach, do mesiaca tam trávim aj jedenásť dní. Vzali mi obličku, chodím na rádioterapiu a na vyšetrenia vnútorných orgánov. Po tom zákroku som dva dni úplne mimo, som ako vygumovaný a musím si dávať pozor, aby som sa niekde nezamotal, alebo sa mi niečo nestalo. Večer beriem dve tabletky, na ďalší deň ráno znova a do toho dostávam injekcie. Z toho som úplne mimo, na nič sa nepamätám a nie som schopný stáť. Fyzicky som taký slabý, že nič iné ani nedokážem robiť..."
      So zákernou chorobou napokon svoj boj prehral. Posledná rozlúčka s Jánom Popluhárom bude vo štvrtok 10. marca o 15.00 h v Bernolákove.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies