Slovensko prijalo tento rok prvú cyklostratégiu, Česi ju majú 10 rokov

NETKY.SK • 11 August 2013, 13:24 • 2 min
Slovensko prijalo tento rok prvú cyklostratégiu, Česi ju majú 10 rokov

BRATISLAVA - Podľa ministerstva dopravy tak bol vznik cyklostratégie aj akousi prirodzenou reakciou na túto situáciu a tiež úsilím o konkrétne kroky na podporu cyklistickej dopravy.

slovakia

left justify in out

Slovensko má od tohto roka prvú cyklostratégiu, ktorá má za cieľ rozvoj a podporu cyklistickej dopravy v krajine. Vláda prijala v máji tohto roku materiál s názvom Národná stratégia rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky v Slovenskej republike.

Na porovnanie, susedná Česká republika má svoju národnú cyklostratégiu už desiaty rok. "Máme čo doháňať," skonštatoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Príkladom môže byť Holandsko, kde predstavuje cyklodoprava podiel na celkovom pohybe mestského obyvateľstva 27 %. Napríklad v Dánsku je to 19 %, v Nemecku 10 % a v Českej republike 6 %. Na Slovensku tvorí tento podiel 1 až 1,5 %.

Správanie ľudí na Slovensku sa však mení. Čoraz viac inklinujú k zdravšiemu životnému štýlu a jazdeniu na bicykli nielen počas voľných dní na cykloturistiku, ale využívajú ho aj ako dopravný prostriedok.

Podľa ministerstva dopravy tak bol vznik cyklostratégie aj akousi prirodzenou reakciou na túto situáciu a tiež úsilím o konkrétne kroky na podporu cyklistickej dopravy.

"Na samotnom vzniku materiálu majú svoj podiel aj občianske cyklistické združenia, obecné a regionálne samosprávy či nadšenci," vymenoval Kóňa. Práce na podkladoch pre spracovanie samotnej cyklostratégie sa začali ešte koncom roka 2011 zadaním štúdie Výskumnému ústavu dopravnému v Žiline.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona