Slovensko prijalo posledných troch Ujgurov z Guantánama

NETKY.SK • 31 December 2013, 17:12 • 2 min
Slovensko prijalo posledných troch Ujgurov z Guantánama

WASHINGTON/BRATISLAVA - Ministerstvo obrany USA dnes oznámilo, že traja väzni z americkej vojenskej základne Guantánamo na Kube, ktorých prijala Slovenská republika, sú poslednými troma čínskymi občanmi ujgurskej národnosti, ktorých prepustili z Guantánama.

slovakia

left justify in out

Hovorca Pentagónu kontradmirál John Kirby v oznámení uviedol, že troma prepustenými sú Yusef Abbas, Hajiakbar Abdulghupur a Saidullah Khalik. "Spojené štáty sú vďačné vláde Slovenska za toto humanitárne gesto a jej ochotu podporiť snahy USA o uzavretie väzenského zariadenia na základni Guantanamo Bay," píše sa vo vyhlásení. "Tento presun a presídlenie je významným medzníkom v našej snahe uzavrieť väzenské zariadenie na základni." Kirby dodal, že po prepustení trojice Ujgurov sa počet väzňov momentálne zadržiavaných v Guantáname znížil na 155.
Veľvyslanec USA v SR Theodore Sedgwick konštatoval, že Spojené štáty a Slovensko už dlho spolupracujú v otázkach humanitárnej migrácie s cieľom podporiť a presídliť utečencov a azylantov z celého sveta.
"Veľmi si ceníme humanitárne gesto Slovenska pri presídlení troch Ujgurov zo Zadržiavacieho centra Guantanamo Bay. Uzavretie tohto zariadenia je dôležitou prioritou prezidenta (Baracka) Obamu. Prijatím posledných troch Ujgurov Slovensko významne prispelo k tomuto úsiliu," uviedol Sedgwick vo vyhlásení. Traja muži prevezení z Guantánama na Slovensko patrili k 22 Ujgurom, členom moslimskej menšiny žijúcej v západnej Číne, ktorých zadržali v Afganistane ako podozrivých spojencov Talibanu a poslali na základňu na Kube na vypočúvanie, uviedla tlačová agentúra AP. Podľa amerického denníka New York Times uniknuté spisy týchto troch väzňov ukazujú, že armáda USA najneskôr v roku 2003 dospela k záveru, že nie sú spojení s al-Káidou ani s niektorým z lídrov Talibanu. O ich prepustení napokon rozhodol americký súd v októbri 2008USA však zápasili s problémami pri snahe presunúť ujgurských väzňov do tretích krajín. Čína žiadala ich vrátenie, čo však nebolo možné pre obavy, že im hrozí perzekúcia a mučenie, konštatovala AP. Mnohé krajiny Ujgurov z Guantánama odmietli prijať, keďže nechceli nahnevať Peking. Kongres USA pritom zablokoval nariadenie amerického sudcu o ich prepustení na území Spojených štátov. Ujgurov napokon presunuli okrem iného na Bermudy, Palau a do Švajčiarska, nemohli však nájsť krajinu, ktorá by prijala posledných troch a ktorá by bola tiež prijateľná pre týchto mužov po desaťročí väznenia v Guantáname, dodáva agentúra.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies