Slovensko prijalo novú eurosmernicu, vklady občanov v bankách budú viac chránené

NETKY.SK • 15 Október 2015, 09:49 • 2 min
Slovensko prijalo novú eurosmernicu, vklady občanov v bankách budú viac chránené

BRATISLAVA - Vklady občanov v bankách budú viac chránené. Dnes totiž nadobúdajú účinnosť zmeny, ktoré priniesla novela zákona o ochrane vkladov. Úspory ľudí v bankách budú chránené do výšky 100.000 eur na jedného vkladateľa v rámci jednej banky a celej Európskej únie (EÚ). Rozširuje sa aj okruh chránených vkladov.

slovakia

left justify in out

Novelou zákona sa do slovenskej legislatívy implementujú ustanovenia eurosmernice o systémoch ochrany vkladov. Cieľom je širšie zjednotenie pravidiel týkajúcich sa systémov ochrany vkladov v Európskej únii. Jednotný limit ochrany vkladov v rámci celej EÚ je po novom rozšírený o vklady, ktoré pochádzajú z osobitných účelov stanovených zákonom, napríklad z predaja nehnuteľností, dedičstva či poistného plnenia. "Tieto osobitné vklady budú chránené v plnej výške počas 12 mesiacov od ich pripísania na účet v banke, a to aj v prípade, že presahujú limit 100.000 eur za podmienky, že vkladateľ oznámi banke ich pôvod," priblížil predseda prezídia Fondu ochrany vkladov na Slovensku Rudolf Šujan.

 

Zároveň uviedol, že novelou zákona je bankám stanovená nová povinnosť pravidelne informovať vkladateľov o podmienkach ochrany vkladov prostredníctvom informačného formulára. "Pri stanovovaní ročného príspevku, ktorý budú banky platiť do Fondu ochrany vkladov od roku 2016, bude zohľadňovaný rizikový profil bánk," doplnil Šujan.

 

V prípade, že finančný dom nebude schopný vyplácať vklady, bude to úlohou fondu. "Fond bude vyplácať vkladateľom náhrady v lehote 20 pracovných dní od tejto neschopnosti, v osobitných prípadoch, a to pokiaľ vkladateľ požiada o výplatu časti náhrady do výšky priemernej mesačnej mzdy, fond vyplatí vkladateľom takéto čiastočné náhrady v lehote do päť pracovných dní," dodal Šujan.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies