Slovensko príde o ďalšie milióny eur, prehrali sme súd pre sporný zákaz zisku

NETKY.SK • 18 Október 2017, 07:55 • 2 min
Slovensko príde o ďalšie milióny eur, prehrali sme súd pre sporný zákaz zisku

BRATISLAVA – Slovensko prehralo na súde, ktorý dal za pravdu Európskej zdravotnej poisťovni. Tá svoju činnosť ukončila pred 10 rokmi.

slovakia

left justify in out

Spor bol vedený potom, ako vláda Roberta Fica schválila zákaz zisku zdravotným poisťovniam. Prehra na súde nás tak môže stáť milióny eur. Okresný súd Bratislava I uznal škodu akcionárovi Európskej zdravotnej poisťovne. Jedná  sa o cyperskú firmu MCH-Medical Care Holding Limited, ktorá bola v minulosti podľa obchodného registra aj spoluvlastníkom Sveta zdravia z portfólia investičnej skupiny Penta. Súdny proces trval takmer 9 rokov.

 

Firma žalovala NR SR a požadovala náhrady škody vo výške viac ako 30-miliónov eur. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, pričom súd ani nerozhodol o výške finančnej náhrady. O nesúlade zákona o zákaze zisku zdravotných poisťovní pritom rozhodol Ústavný súd už v roku 2011. Podľa konateľky advokátskej kancelárie VIS LEGIS Lenky Katríkovej tak rozsudok v prospech cyperskej firmy nebol žiadnym prekvapím.

 

„Dalo sa to očakávať, keďže výrok Ústavného súdu je v tomto smere záväzný,“ povedala Katríková. Európsku zdravotnú poisťovňu založila J&T Finance Group a do likvidácie šla v roku 2008. Dôvodom bol spomínaný zákon. Podľa právneho zástupcu akcionára poisťovne Alexandra Kadelu z advokátskej kancelárie Relevans došlo k vyvlastneniu akcií a vlastníctvo poisťovne bolo preto neudržateľné, čo konštatuje aj súd vo svojom rozhodnutí. Akú sumu bude musieť štát spoločnosti vyplatiť, je zatiaľ otázne.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies