Slovensko prichádza o elitu, študovať odchádza do Česka

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 13:22 • 2 min
Slovensko prichádza o elitu, študovať odchádza do Česka

BRATISLAVA - Najlepší slovenskí študenti odchádzajú študovať na vysoké školy do Českej republiky.

slovakia

left justify in out

Každoročne sa pokúša dostať na české vysoké školy okolo 13 000 slovenských maturantov, približne polovica z nich je v prijímacom konaní úspešná. Najväčší záujem pritom majú o lekárske, ekonomické a IT odbory. Vyplýva to z dotazníkov, ktoré študenti vypĺňali po testoch všeobecných študijných predpokladov. Informovala o tom Katarína Filová zo spoločnosti Scio, ktorá testovania všeobecných študijných predpokladov organizovala.

 

Testy všeobecných študijných predpokladov si pritom vyskúšalo koncom minulého roka 14 224 žiakov zo 173 škôl na celom Slovensku. Spomedzi všetkých opýtaných sa 35 percent žiakov vyjadrilo, že sa hlásia aj do Českej republiky. Študenti, ktorí patrili do desatiny žiakov s najlepším hodnotením v testoch, však až v 70 percentách plánovali odísť študovať do Česka. Ako dôvod väčšina uvádza vyššiu kvalitu škôl, ďalšou motiváciou je aj perspektíva lepšieho budúceho zamestnania. 

 

Potvrdzuje to aj Matúš Slančo, slovenský študent navštevujúci Fakultu sociálních studií Masarykovej univerzity a Ekonomicko-správní fakultu Masarykovej univerzity v Brne. "Keďže mám ročnú skúsenosť aj so štúdiom na Slovensku, dovolím si tvrdiť, že v kvalite vysokých škôl existujú medzi oboma krajinami priepastné rozdiely. Medzi tie hlavné patrí využívanie informačných systémov, ktoré v Čechách poskytujú niekoľkonásobne kvalitnejšie a rozhodne motivujúce zázemie pre štúdium. Štúdium na slovenských školách je pomerne šablónovité a nepružné, zamerané skôr na drilovanie teoretických informácií, ktoré však študentov nikto neučí použiť. Povedal by som preto, že české vysoké školy produkujú samostatnejších, informačne gramotnejších a na reálny život lepšie pripravených študentov," dodal Slančo. 

 

Ako uviedla Filová, test všeobecných študijných predpokladov je skúška, ktorú ako náhradu či súčasť prijímacieho konania používa približne 70 slovenských a českých fakúlt. "Obdobné testy sa v zahraničí používajú už desiatky rokov, no na Slovensko tento systém prichádza len postupne. Test všeobecných študijných predpokladov je najčastejšie používaným testom Národných porovnávacích skúšok, ktoré okrem základných predpokladov na vysokoškolské štúdium testujú aj znalosti žiakov v matematike, spoločenských vedách, biológii, chémii či cudzích jazykoch," uviedla Filová s tým, že najbližší termín Národných porovnávacích skúšok sa uskutoční v sobotu, 14. marca. Dosiahnuté skóre si môžu maturanti vylepšiť ešte na ďalších troch termínoch, na ktoré sa tiež treba vopred prihlásiť – napríklad 11. apríla, na ktorý je uzávierka prihlášok 26. marca. Testy môžu absolvovať v Bratislave, Trnave, Nitre, Banskej Bystrici, Žiline, Martine, Prešove, Poprade, Košiciach či v Michalovciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona