Slovensko pri príležitosti Dňa otcov spoznáva Otca roka

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 13:46 • 2 min
Slovensko pri príležitosti Dňa otcov spoznáva Otca roka

BRATISLAVA - Čitatelia časopisu Slovenka si mohli do štvrtka 16. júna vybrať kandidáta na titul Otec roka 2016. Anketa časopisu Slovenska Otec roka má 26 rokov a aj vďaka nej sa na Slovensku zmenil pohľad na úlohu otca v rodine. Výsledky ankety Otec roka sa na Slovensku slávnostne vyhlasovali pred Dňom otcov. Ten pripadá na tretiu júnovú nedeľu, v roku 2016 je ňou 19. jún.

slovakia

left justify in out

Portál zenskyweb.sk predstavil v roku 2016 štyroch kandidátov na titul Otec roka. Sú nimi Arpád Rubint (58) zo Zlatých Klasov, Michal Makovník (28) z Modry-Kráľovej, Bohuš Okoličányi (74) zo Serede a Peter Šimko (50) zo Stropkova.

 

Dreveného koníka, ktorý je putovným žezlom a symbolom ankety Otec roka, by mal svojmu nástupcovi v roku 2016 odovzdať víťaz z minulého roku. V jubilejnom 25. ročníku ankety Otec roka sa ním stal Ľubomír Peknuša z Tepličky nad Váhom. Prvý raz časopis Slovenka vyhlásil anketu Otec roka v roku 1991.

 

Deň otcov nie je oveľa mladší ako sviatok matiek. O jeho zavedenie do kalendárov sa postarala Sonora Smartová Doddová zo Spokane v americkom štáte Washington v roku 1910. Sonora Smartová Doddová reagovala na Deň matiek, ktorý sa slávi z iniciatívy Anny Marie Jarvisovej a pripadá na druhú májovú nedeľu.

 

Smartová Doddová bola presvedčená, že má mimoriadneho otca. Henry Jackson Smart bol veteránom občianskej vojny. Keď jeho žena po pôrode zomrela, sám vychoval šesť detí. Podľa Doddovej bol jej otec odvážny, obetavý a milujúci muž.

 

Otec Smartovej Doddovej sa narodil v júni, preto voľba na oslavy prvého Dňa otcov v meste Spokane pripadla na 19. júna 1910. Jednotlivé štáty USA a organizácie začali robiť nátlak na Kongres, aby oficiálne vyhlásil Deň otcov so zámerom sláviť ho každý rok. V roku 1924 americký prezident Calvin Coolidge z tejto myšlienky urobil celonárodnú záležitosť, aby vznikli užšie vzťahy medzi otcami a ich deťmi a upozornil otcov na plnenie si záväzkov voči ratolestiam.

 

Oficiálnym sa sviatok stal až za vlády prezidenta Lyndona B. Johnsona. Ten v roku 1966 podpísal prezidentský výnos, ktorým sa zaviedli oslavy každú tretiu nedeľu v júni. Odvtedy sa vyjadruje úcta otcom v USA aj v európskych štátoch vždy tretiu nedeľu v júni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona