Slovensko prestane ťažiť uhlie!

NETKY.SK • 15 November 2021, 23:30 • 2 min
Slovensko prestane ťažiť uhlie!

BRATISLAVA - Slovenská republika sa spolu s desiatkami štátov na klimatickom samite OSN (COP26) v škótskom Glasgowe pripojilo k iniciatíve prestať využívať uhlie. Pod iniciatívou chýbajú podpisy najväčších znečisťovateľov ako Čína, India či USA.

slovakia

left justify in out

Slovensko plánuje ukončiť ťažbu uhlia do roku 2023. Informovalo o tom tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

 

img

 

Závery klimatickej konferencie sú podľa envirorezortu zníženie emisií o najmenej 30 percent do roku 2030, zastavenie odlesňovania planéty či potvrdenie európskej pozície ako svetovej jednotky v boji s klimatickou krízou. Otvorené ostali otázky financovania, adaptácie alebo nahlasovania emisií vypustených do ovzdušia, priblížilo MŽP.

 

Prečítajte si tiež: Slovenská klimatická iniciatíva je sklamaná z výsledkov summitu COP26

 

EÚ tiež nepovažuje plyn a jadro za zelenú energiu. S jej využívaním napriek tomu počíta za prísnych regulačných podmienok. Budaj tvrdí, že ide o prechodné riešenie na ceste k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality. "Slovenská pozícia bola na klimatickej konferencii jasná. Urobíme všetko pre to, aby sme klimatickú neutralitu dosiahli čím skôr. K tomuto cieľu môže prispieť každý z nás. Každý dobrý čin sa ráta," poznamenal.

 

img

 

Klimatický samit OSN (COP26) v Glasgowe sa konal od 31. októbra do piatka. Konferenciu považujú za kľúčovú v otázke stanovenia nových globálnych cieľov na znižovanie emisií a obmedzenie tempa globálneho otepľovania. 

 

Možno vás zaujme: Minister z ostrova Tuvalu nakrútil pre klimatický summit jedinečné video!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona